Alegeri SUA. Republicanii au tranșat lupta în Camera Reprezentanților. Controlul Senatului e incert

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.11.2022 - 14:10
Donald Trump a obținut rezultate mixte în midterms-Foto: Macleans.ca

Republicanii erau, joi dimineață, tot mai aproape de a-și asigura o majoritate în Camera Reprezentanților SUA, în timp ce controlul Senatului era în balanță, la două zile după ce democrații au împiedicat un „val roșu” republican la mijlocul mandatului. 

SHARE

Republicanii au câștigat cel puțin 210 de locuri în Camera Reprezentanților, a estimat Edison Research, cu opt mai puțin decât cele 218  necesare pentru a o controla și a opri efectiv agenda legislativă a președintelui Joe Biden.

În timp ce republicanii rămân favorizați, sunt încă 33 de scrutinuri pentru Cameră rămase indecise, inclusiv 21 dintre cele 53 de curse cele mai competitive.

Soarta Senatului era mult mai puțin sigură. Oricare dintre partide ar putea prelua controlul prin câștigarea scrutinelor din Nevada și Arizona, unde oficialii numără metodic mii de buletine de vot nenumărate, scrie Reuters.

Chiar și o majoritate subțire a în Camera Reprezentanților le-ar permite republicanilor să influențeze restul mandatului lui Biden, blocând priorități precum dreptul la avort și declanșând investigații asupra administrației și familiei sale.

Biden a recunoscut această realitate miercuri, spunând că este pregătit să lucreze cu republicanii. Un oficial de la Casa Albă a spus că Biden a vorbit la telefon cu liderul republican Kevin McCarthy, care și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte al Camerei Reprezentanților. 

„Poporul american a spus clar, cred, că se așteaptă ca și republicanii să fie pregătiți să lucreze cu mine”, a spus Biden la o conferință de presă la Casa Albă.

Se așteaptă ca republicanii să ceară reduceri de cheltuieli în schimbul creșterii limitei de împrumut a țării anul viitor, o confruntare care ar putea speria piețele financiare.

Citește și: Semne de război? Președintele Chinei, Xi Jinping, a îmbrăcat haina militară. Ce va face Occidentul

Între timp, controlul Senatului le-ar da republicanilor puterea de a bloca candidații lui Biden pentru posturi judiciare și administrative.

Partidul aflat la putere a suferit în mod istoric pierderi grele în primele alegeri de la jumătatea mandatului unui președinte, iar Biden s-a confruntat cu cote scăzute de aprobare. Dar democrații au reușit să evite înfrângerea totală pe care o anticipaseră republicanii.

Rezultatele de marți au sugerat că alegătorii îl pedepsesc pe Biden pentru cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani, în timp ce atacă eforturile republicane de a interzice avortul și pun la îndoială procesul de numărare a voturilor din țară.

Citește și: SUA presează Ucraina să negocieze cu Rusia. Aliații, „obosiți” de războiul îndelungat

Biden a catalogat alegerile drept un test al democrației americane într-un moment în care sute de candidați republicani au acceptat afirmațiile false ale lui Trump că alegerile prezidențiale din 2020 au fost furate.

O serie de republicani care neagă rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 au câștigat marți, dar mulți dintre cei care au candidat doar pentru a obține o funcție din care să supraveghea alegerile la nivel de stat au fost înfrânți.

„Cred că a fost o zi bună pentru democrație”, a spus Biden.

Trump, care a jucat un rol activ în recrutarea candidaților republicani, a avut rezultate mixte.

El a obținut o victorie în Ohio, unde autorul „Hillbilly Elegy” J.D. Vance a câștigat un loc la Senat. Însă alți câțiva candidați susținuți de Trump au suferit înfrângeri, cum ar fi celebrul chirurg Mehmet Oz, care a pierdut o cursă crucială pentru Senat în Pennsylvania în fața democratului John Fetterman.

Între timp, guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, care l-ar putea contesta pe Trump în 2024, a fost reales, fapt ce-i consolidează profilul național în creștere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te