Alegeri parlamentare, în Portugalia: A câștigat Alianța Democratică, dar extrema dreaptă e pe 2

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.03.2024 - 07:28
Alegeri parlamentare, în Portugalia: A câștigat Alianța Democratică, dar extrema dreaptă e pe 2 - Foto: Profimedia Images

Alianţa Democratică (AD) de centru-dreapta din Portugalia a câştigat alegerile parlamentare de duminică, dar extrema dreaptă e pe 2 și nu este clar dacă va putea guverna fără sprijinul acesteia.

SHARE

Alegerile parlamentare din Portugalia au fost câștigate de Alianţa Democratică, a anunţat liderul acesteia, președintele Partidului Social Democrat (PSD) portughez Luis Montenegro. Nu este clar încă dacă AD va putea guverna fără sprijinul extremei dreapta Chega, cu care a refuzat din nou să negocieze, relatează News.ro, citând Reuters.

Citește și: Cum vor vota românii din Diaspora în 2024? Modificarea a fost anunțată de AEP

Alegeri parlamentare, în Portugalia: A câștigat Alianța Democratică, dar extrema dreaptă e pe 2

Reprezentarea parlamentară a lui Chega a crescut de mai mult de patru ori, ajungând la cel puţin 48 de parlamentari în legislativul de 230 de locuri, ceea ce conferă o majoritate dreptei combinate.

Rezultatul subliniază o înclinaţie politică spre extrema dreaptă în întreaga Europă.

Portugalia, care a revenit la democraţie abia după căderea unei dictaturi fasciste în urmă cu 50 de ani, a fost mult timp considerată imună la ascensiunea populismului de dreapta de pe continent, care se aşteaptă ca partidele de extremă dreapta să câştige la alegerile europene din iunie.

Anterior, principalul rival al lui Montenegro, Pedro Nuno Santos, şi-a recunoscut înfrângerea, după ce Partidul Socialist (PS), de stânga, aflat la putere din 2015, s-a clasat pe locul al doilea cu o diferenţă foarte mică. El a exclus să susţină platforma AD, care include reduceri generalizate de taxe.

"AD a câştigat alegerile", a declarat Montenegro în faţa unei mulţimi de susţinători extaziaţi la primele ore ale zilei de luni, adăugând că este crucial ca partidele din noul parlament să acţioneze în mod responsabil şi "să respecte dorinţa poporului portughez". 

Citește și: Manfred Weber: Nu trimiteți extremiști în Parlamentul European. Vor fi de partea lui Putin

Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa mai trebuie să îl invite în mod oficial pe liderul AD să formeze un guvern, lucru despre care Montenegro a spus că se aşteaptă să se întâmple.

În timp ce şi-a reiterat promisiunea electorală de a nu se baza pe sprijinul populiştilor de dreapta pentru a guverna, el şi-a exprimat speranţa că PS şi Chega "nu formează o alianţă negativă pentru a împiedica guvernul pe care l-au dorit portughezii".

AD şi aliaţii săi conservatori din regiunea insulară Madeira au obţinut un total de cel puţin 79 de locuri, în faţa celor 77 ale PS.

Patru locuri au rămas de atribuit după numărarea finală a voturilor din străinătate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te