Al doilea val de explozii în Liban. Unitatea 8.200 Război Cibernetic a Israelului, posibil implicată

DE Adina Mutăr | 18.09.2024 - 21:08
Al doilea val de explozii în Liban. Unitatea 8.200 Război Cibernetic a Israelului, posibil implicată - Foto: IDF SPOKESPERSON'S UNIT (imagine cu caracter ilustrativ)
Al doilea val de explozii în Liban. Unitatea 8.200 Război Cibernetic a Israelului, posibil implicată - Foto: IDF SPOKESPERSON'S UNIT (imagine cu caracter ilustrativ)

Al doilea val de explozii în Liban. Unitatea 8.200 Război Cibernetic a Israelului, posibil implicată.? Aparatele walkie-talkie folosite de grupul armat libanez Hezbollah au detonat miercuri în sudul Libanului și în suburbiile Beirutului, după explozia în lanț a pagerelor de ieri.

SHARE

Al doilea val de explozii în Liban. Unitatea 8.200 Război Cibernetic a Israelului, posibil implicată?

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că nouă persoane au fost ucise şi peste 300 au fost rănite în urma exploziilor unor aparate  walkie-talkie folosite de grupul armat libanez Hezbollah.

 Numărul morţilor din exploziile de marţi ale pagerelor folosite de aceeași grupare a crescut la 12, inclusiv doi copii, cu aproape 3.000 răniţi.

Al doilea val de explozii în Liban. Au explodat stațiile walkie-talkie ale Hezbollah

Cel puțin una dintre exploziile de miercuri a avut loc lângă o înmormântare organizată de Hezbollah pentru cei uciși în ziua precedentă, când mii de pagere folosite de grup au explodat în toată țara și au rănit mulți dintre luptătorii săi.

Un reporter Reuters din suburbiile de sud a Beirutului a spus că i-a văzut pe membrii Hezbollah scoțând frenetic bateriile aparatelor walkie-talkie, aruncând piesele în butoaie metalice în jurul lor.

Crucea Roșie din Liban a declarat că a răspuns cu 30 de echipe de ambulanță la explozii multiple în diferite zone, inclusiv în sudul Libanului - Valea Bekaa.

Imaginile aparatelor walkie-talki ce au explodat examinate de Reuters au arătat un panou interior etichetat „ICOM” și „fabricat în Japonia”.

Potrivit site-ului său web, ICOM este o companie de telefonie și comunicații radio cu sediul în Japonia.

Compania a declarat că producția mai multor modele de radio portabil ICOM a fost întreruptă, inclusiv IC-V82, care părea să se potrivească îndeaproape cu cele din imaginile din Liban și care au fost eliminate treptat în 2014.

Radiourile portabile au fost achiziționate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, cam în aceeași perioadă în care au fost cumpărate pagerele, a spus o sursă de securitate.

Unitatea 8.200 Război Cibernetic a Israelului, posibil implicată?

Atacul în masă împotriva Hezbollah-ului din Liban a îndreptat atenția asupra Unității secrete 8200 a Israelului, unitatea de informații a Forțelor de Apărare Israelului, despre care o sursă de securitate occidentală a spus că a fost implicată în planificarea operațiunii.

Unitatea 8200 este echivalentul Agenției de Securitate Națională a SUA sau al GCHQ al Marii Britanii și este cea mai mare unitate militară din Forțele de Apărare Israelului, potrivit The Jerusalem Post.

Activitățile sale sunt de obicei extrem de secrete și variază de la informații despre semnale la minarea de date și atacuri și lovituri tehnologice.

Oficialii israelieni au păstrat tăcerea cu privire la Operațiunea Pager. 

O sursă de securitate libaneză și o altă sursă au declarat pentru Reuters că agenția de spionaj Mossad din Israel a fost responsabilă pentru o operațiune sofisticată de a planta o cantitate mică de explozibil în interiorul a 5.000 de pagere comandate de Hezbollah.

O sursă de securitate occidentală a declarat pentru Reuters că Unitatea 8200, o unitate militară care nu face parte din agenția de spionaj, a fost implicată în etapa de dezvoltare a operațiunii împotriva Hezbollah, care a fost în pregătire de peste un an.

Sursa a spus că Unitatea 8200 a fost implicată în partea tehnică a testării modului în care ar putea introduce material exploziv în procesul de fabricație.

Armata israeliană a refuzat să comenteze. Biroul primului ministru care supraveghează Mossad nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Yossi Kuperwasser, fost oficial de informații militare și acum director de cercetare la Forumul de Apărare și Securitate din Israel, a declarat că nu există nicio confirmare că unitatea de informații militare a fost implicată în atac.

Citește și: Doi membri Hezbollah au declanșat „Operațiunea Pager” a Israelului mai devreme decât era planificat

Dar el a spus că membrii lui 8200 sunt unii dintre cei mai buni din armata israeliană, care servesc într-o unitate aflată în centrul capacităților de apărare ale Israelului.

Unitatea - și legiunea sa de soldați tineri - dezvoltă și operează instrumente de colectare a informațiilor și este adesea asemănată cu Agenția de Securitate Națională a SUA.

Într-o declarație publică rară despre activitățile unității, IDF a declarat în 2018 că a contribuit la zădărnicirea unui atac aerian al Statului Islamic asupra unei țări occidentale.

Citește și: O femeie din Ungaria, suspectată că a fabricat pagerele care au ucis oameni în Liban. Cum se apără?

La acea vreme, se spunea că operațiunile unității mergeau de la strângerea de informații și apărarea cibernetică până la „atacuri și lovituri tehnologice”.

Deși Israelul nu și-a confirmat niciodată implicarea, s-a raportat că Unitatea 8200 a fost implicată în atacul Stuxnet care a dezactivat centrifugele nucleare iraniene, precum și o serie de alte operațiuni de mare profil în afara Israelului.

Unitatea are o rată ridicată a tinerilor recruți care înlocuiesc veteranii, a declarat Kobi Samboursky, un alt fost membru 8200 și Managing Partner la Glilot Capital Partners, un fond care investește în securitate cibernetică și inteligență artificială.

„Cel mai important lucru aici este cultura „se poate face”, în care totul este posibil”, a spus Samboursky.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te