Doi membri Hezbollah au declanșat „Operațiunea Pager” a Israelului mai devreme decât era planificat

DE Adina Mutăr | 18.09.2024 - 17:29
Doi membri Hezbollah au declanșat „Operațiunea Pager” a Israelului - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Doi membri Hezbollah au declanșat „Operațiunea Pager” a Israelului - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Doi membri Hezbollah au declanșat „Operațiunea Pager” a Israelului mai devreme decât era planificat. doi membri ai grupării libaneze au devenit conștienți că dispozitivele lor au fost compromise, potrivit unui raport din presă.

SHARE

Doi membri Hezbollah au declanșat „Operațiunea Pager” a Israelului mai devreme decât era planificat.

Israelul a lansat marți atacul cu pagere împotriva grupării libaneze Hezbollah mai devreme decât era planificat, ca răspuns la informațiile care indicau că doi membri ai grupării au devenit conștienți că dispozitivele lor au fost compromise, potrivit unui raport din presă, citat de Anadolu.

Potrivit unor surse regionale de informații la nivel înalt, decizia de a declanșa operațiunea mai  devreme a fost forțată de această informație, a scris Al-Monitor.

Doi membri Hezbollah au declanșat „Operațiunea Pager” a Israelului mai devreme decât era planificat

Sursele de informații au spus că au avut loc discuții intense în cadrul instituției de securitate israeliene în zilele premergătoare atacului surpriză, care a ucis 12 persoane asociate Hezbollah și a rănit mii de persoane din grupare.

5.000 mii de pagere, achiziționate recent de Hezbollah, au fost manipulate cu explozibili de către Israel înainte de a fi livrate grupului, potrivit acuzațiilor Hezbollah.

Deși sursele nu au clarificat dacă Israelul le-a produs sau le-a expediat direct către Hezbollah,  au confirmat că serviciile secrete israeliene s-au infiltrat în organizație, a scris Al-Monitor.

„Ar putea fi controlați de la Tel Aviv”, a menționat o sursă.

Planul inițial al armatei israeliene era să explodeze dispozitivele în cazul unui război total cu Hezbollah din Liban, pentru a obține un avantaj strategic, au adăugat sursele, referindu-se la escaladarea ostilităților dintre Israel și grupul libanez peste granița comună a țărilor.

„Cu toate acestea, suspiciunile de la cel puțin doi membri Hezbollah au făcut ca instituția de securitate israeliană să fie de acord cu executarea prematură a planului”.

Citește și: Război Israel-Hezbollah. Morți și mii de răniți în urma exploziei pagerelor fabricate în Taiwan

Un membru al Hezbollah din Liban a fost ucis după ce și-a exprimat suspiciuni cu privire la „jocul nepoliticos” ce implică pagerele în urmă cu câteva zile, au spus surse, potrivit Al-Monitor.

„Potrivit surselor, câteva zile mai târziu, un alt membru Hezbollah a bănuit că dispozitivele au fost compromise și plănuia să-și alerteze superiorii, dar au aflat informațiile israeliene”.

„Sursele au spus că aparatul de informații al Israelului a cântărit trei opțiuni”, scrie publicația:  Intră în război cu Hezbollah și detonează pagerele așa cum a fost planificat inițial, detonează imediat înaintea declanșării războiului și face cât mai multe daune posibile grupării și, a treia, ignoră planul fiind compromis şi riscă să fie descoperit.

Citește și: Cum au devenit pagerele arme mortale în Liban? Hezbollah, ferit de mobile, dar atacat cu pagere

A doua opțiune a fost în cele din urmă realizată într-o operațiune care a fost păstrată confidențială, chiar și pentru aliații Israelului, în special SUA.

„Sursele Al-Monitor au subliniat că acesta nu a fost planul inițial și nici nu era cursul preferat de acțiune al Guvernului israelian, optând să declanșeze o astfel de operațiune în schimbul unui conflict total cu Hezbollah, care are peste 150.000 de proiectile în arsenalul său, conform evaluărilor serviciilor secrete occidentale”.

Și postul online Axios a raportat că Israelul a ales să detoneze dispozitivele folosite de membrii Hezbollah în Liban și Siria din cauza temerilor că grupul ar fi putut descoperi operațiunea sa ascunsă, potrivit a trei oficiali americani.

„A fost un moment de folosire sau pierdere”, a spus un oficial american, explicând motivul pe care Israelul l-a oferit SUA în privința atacului, potrivit Axios.

Hezbollah a confirmat a jurat „răzbunare din locuri neașteptate”.

Explozia în masă de pagere a avut loc pe fondul unui schimb de atacuri transfrontaliere între Hezbollah și Israel.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te