Al doilea cutremur din Turcia, într-o falie inactivă „istoric”. Avertismentul seismologilor

DE Elena Andrei | 12.02.2023 - 17:56
Al doilea cutremur din Turcia, într-o falie inactivă „istoric”/Foto: hurriyet

Oamenii de știință au declarat că cele două cutremure majore care, la câteva ore distanță, au zguduit luni sudul Turciei sunt considerate rare și au fost o surpriză pentru seismologi.

SHARE

„Sunt multe lucruri care surprind comunitatea în legătură cu această secvență de cutremure. Iar faptul că au avut loc două cutremure foarte mari la doar câteva ore distanță, de fapt, în falii distincte care sunt apropiate, dar nu sunt aceleași, este neobișnuit. Cred că acest lucru nu a mai fost văzut până acum pentru un cutremur de această magnitudine", a declarat pentru Anadolu Sylvain Barbot, profesor asociat de științe ale pământului la University of Southern California.

El a precizat că falia care a provocat cel de-al doilea cutremur "a fost inactivă din punct de vedere seismic pentru toate timpurile istorice”.

„Așadar, pe baza cunoștințelor actuale, nimeni nu ar putea prezice așa ceva. Ne-am fi gândit că o falie inactivă, care a fost activă în trecutul îndepărtat, nu poate crea cutremure. Ne înșelam.”

Barbot a precizat că aceste cutremure din Turcia schimbă modul de evaluare a riscurilor seimice.

Există un număr mare de falii în zonă. Primul cutremur a avut loc pe falia Anatoliei de Est, care este un fel de limită geografică a Anatoliei spre est.

"Iar această falie conectează alte două falii majore. Cea de la nord este falia Anatoliană de Nord, care s-a rupt în 1999, cu cutremurele de la Izmit și Duzce", iar o linie se îndreaptă spre sud, a explicat Barbot, potrivit Anadolu Agency.

„Având în vedere circumstanțele, putem spune cu siguranță că vor exista și alte cutremure mari în falii în apropiere. Așadar, acestea sunt două posibilități de declanșare a cutremurelor la sud și la vest de rupturi".

Cutremurele au creat o mișcare de câțiva metri prin deplasarea plăcilor tectonice.

Citește și

Turcia, în pragul revoltei populare. Operațiuni de salvare suspendate, focuri de arme

Bilanţul megru al morţilor (28.191) cutremurului din Turcia și Siria riscă cel puţin să se dubleze

„Aceste falii nu se mișcă pentru o perioadă destul de lungă de timp. Și, în cele din urmă, eliberează toată această deplasare care a fost forțată de mișcarea plăcilor tectonice într-un singur eveniment, în doar câteva secunde. Și de aceea, pentru doar câteva secunde, sunt deplasări de câțiva metri. Aceasta este forța motrice ce stă la baza cutremurelor", a declarat Barbot.

"Se eliberează, se acomodează mișcarea plăcilor tectonice. În loc să fie o mișcare treptată, foarte constantă, foarte mică, timp de secole, nu există nicio mișcare, pentru o perioadă destul de lungă de timp și totul, deodată. Este episodic, rar și asta face ca aceste cutremure să fie devastatoare."

Vor urma mai multe cutremure decât cele tipice pentru această zonă

David Shelly, seismolog la United States Geological Survey (USGS), a declarat pentru Anadolu că Turcia este foarte predispusă la cutremure, deoarece este situată la intersecția a trei plăci tectonice majore și are multe falii active. Însă, „cutremurele de asemenea dimensiuni sunt relativ rare", a spus Shelly, referitor la cele produse luni.

Deși se pot întâmpla, ca în cazul cutremurelor din 1999 din Turcia, care au avut loc la trei luni distanță, ultimele cutremure au fost mai apropiate în timp, la doar câteva ore distanță.

"Știm că seismele se grupează, astfel că cel de-al doilea cutremur poate fi considerat probabil o replică a primului cutremur", a declarat Shelly despre cel de-al doilea cutremur cu magnitudinea 7,6, la aproximativ nouă ore după primul, care a avut magnitudinea 7,7.

"Din punct de vedere seismologic, ne așteptăm ca replicile să continue pentru o perioadă de timp. Deci vor fi mai multe cutremure în zilele, săptămânile și lunile următoare decât cele tipice pentru această zonă", a adăugat el.

În jur de 6.400 de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurelor, iar Turcia a declarat stare de urgență pentru trei luni în provinciile afectate de seisme.

Cutremurele, centrate în provincia Kahramanmaras, au afectat milioane de persoane din provinciile Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye și Sanliurfa.

Peste 121.100 de membri ai echipelor de căutare și salvare lucrează în prezent pe teren, potrivit Președinției de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD).

Un număr total de 75.780 de persoane au fost evacuate din regiunile afectate de cutremur în Turcia, a precizat AFAD.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te