Adunarea a adoptat cu o majoritate covârșitoare rezoluția 141-5 cu 35 de abțineri. Pe lângă Rusia, în opoziție au votat Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea. Printre abțineri se numără China, Cuba, El Salvador, India, Iran și Pakistan.
Rezoluția, care a avut peste 90 de cosponsori, „deplânge în cei mai puternici termeni” agresiunea Rusiei și „cere Kremlinului să înceteze imediat utilizarea forței împotriva Ucrainei”.
Trimisul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a vorbit înaintea votului acuzând Rusia că războiul pe care-l desfășoară „a stârnit foamete în masă și i-a făcut pe mulți să-și părăsească casele”, vizând infrastructura critică, inclusiv „serviciile vitale ce oferă milioanelor de oameni din toată Ucraina apă potabilă pentru a rămâne în viață, gaz pentru a împiedica oamenii să înghețe până la moarte.”
„Acum se pare că Rusia se pregătește să sporească brutalitatea campaniei sale împotriva Ucrainei”, a spus ea. „Am văzut videoclipuri cu forțele ruse care deplasau arme excepțional de letale în Ucraina, care nu are loc pe câmpul de luptă. Acestea includ muniții cu dispersie și bombe cu vid, care sunt interzise prin Convenția de la Geneva”.
Citește și
Vitali Kliciko, mesaj disperat: „Ne pregătim să apărăm Kievul. Suntem gata să murim.”
AIEA îngrijorată de asediul rușilor asupra celei mai mari centrale atomice din Ucraina
Rusia și-a intensificat bombardamentele aeriene și de artilerie în această săptămână, în special asupra capitalei Kiev și al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv, unde o explozie masivă a zguduit Piața Libertății.
Harkov, lângă granița cu Rusia, găzduiește 1,5 milioane de oameni, în timp ce populația Kievului este de aproape 3 milioane.
Serghei Kislitsia, ambasadorul Ucrainei la ONU, a declarat că forțele ruse „au ajuns să priveze Ucraina chiar de dreptul de a exista”.
„Crimele sunt atât de barbare încât este greu de înțeles. În fața rezistenței totale a populației ucrainene, regimul lui Putin a procedat la utilizarea pe scară largă a armelor nediscriminatorii, cum ar fi lansatoare de rachete multiple și bombardament aerian împotriva zonelor rezidențiale", a spus el.
„Este deja clar că scopul Rusiei nu este doar o ocupație. Este un genocid", a adăugat el.