Administrația Biden se angajează să apere drepturile omului peste tot în lume

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 31.03.2021 - 09:06
Administraţia preşedintelui american Joe Biden a promis să apere drepturile omului ''peste tot'' în lume. / Foto: devex.com

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a promis să apere drepturile omului ''peste tot'' în lume, marcând astfel o ruptură de diplomaţia selectivă şi ''silenţioasă'' din timpul mandatului fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump, transmite AFP.

SHARE

''Tendinţa pentru drepturile omului continuă să fie în direcţia greşită'' în ''toate regiunile lumii'', a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, la prezentarea raportului anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului în lume.

Focus pe China, Myanmar, Rusia, Belarus, Yemen și Siria

Blinken a insistat în mod special pe ''genocidul comis împotriva uigurilor majoritar musulmani'' în regiunea chineză Xinjiang şi pe reprimarea manifestanţilor de către forţele armate în Myanmar. Blinken a evocat şi ''arestările de opozanţi'' în Rusia, ''violenţa contra manifestanţilor în Belarus'', ''abuzurile comise asupra locuitorilor în Yemen'' şi ''execuţiile, dispariţiile forţate şi actele de tortură comise de regimul sirian''.

Citește și:

Rusia și China, gata să protejeze ordinea mondială. Au un „acord” în acest sens

Demnitarul american nu a anunţat nicio nouă măsură punitivă, în contextul în care sancţiunile impuse pentru moment Chinei sau Myanmarului, de exemplu, nu au permis obţinerea de rezultate mai bune.

''Vom utiliza toate instrumentele diplomaţiei noastre pentru a apăra drepturile omului şi a-i trage la răspundere pe cei care comit abuzuri'', a avertizat Antony Blinken, care a precizat că SUA încearcă totuşi să desfăşoare acţiuni ''la unison'' cu aliaţii săi, aşa cum s-a întâmplat recent împotriva Rusiei, Myanmarului sau Chinei.

Şeful Departamentului de Stat a dat asigurări că administraţia Biden se va opune ''încălcărilor drepturilor omului peste tot unde se produc ele şi indiferent dacă cei responsabili sunt adversari sau parteneri'' ai SUA.

Citește și:

China și Iran au semnat un acord pe 25 de ani, care va încălca toate sancțiunile SUA și UE

''Prea des în ultimii ani, apărătorii drepturilor omului nu au auzit decât tăcere din partea noastră'', a continuat Antony Blinken, într-un atac evident la adresa politicii externe promovate de predecesorul său, Mike Pompeo.

La fel ca în fiecare an, raportul anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului enumeră, de asemenea, abaterile din ţări considerate parteneri-cheie ai Washingtonului, precum Egiptul, India sau Arabia Saudită.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.