Adevărata hartă a puterii de la Bruxelles. Localurile unde se fac și se desfac jocurile în UE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.12.2022 - 11:40
Cele mai importante locuri unde se iau deciziile în UE- Grafică: Politico

Bruxelles, bârlogul spionilor, găzduiește foarte multe tranzacții în spatele ușilor închise, în încăperi pline de fum, la mese la care vinul curge în valuri și, uneori, în aer liber, scrie „Politico”, într-o analiză dedicată centrelor informale de putere din capitala UE.

SHARE

Poți să te plimbi pe holurile Parlamentului în căutarea liderilor de top din UE sau să discuti cu asistenții lor, la barurile din Place Lux și Place de Londres. Pentru a-i prinde pe adevărații jucători de putere, birocrați fără chip și diplomați subtili, necesită puțin mai multă finețe.

„Politico” a întocmit un ghid pentru adevăratele centre de putere de la Bruxelles.

1. Exki Schuman

Diplomații UE glumesc că cea mai rapidă modalitate de a trimite mesaje spionilor ruși sau chinezi este să stai și să discute în restaurantul „Exki” din proximitatea Serviciului European de Acțiune Externă. Zidurile de la Exki au urechi, spun ei.

Informația că această cafenea este împânzită de spioni provine dintr-un raport al serviciilor de informații, intens vehiculat la Bruxelles. Când oficialul de top al serviciilor secrete al UE, José Casimiro Morgado, a anulat o călătorie în Taiwan, după ce pregătirile sale secrete s-au scurs în prealabil la Beijing, unii diplomați au spus că conversațiile de la „Exki” ar putea fi sursa informațiilor Chinei.

Exki nu a răspuns la o solicitare a Politico de a comenta dacă a fost efectuată vreodată o verificare a breșelor de securitate.

2. Colțul Diavolului

„The Devil's Corner” este un bistro belgian care arată ca un pub englezesc chiar în inima Cartierului UE.

Situat pe Rue Stevin, lângă sediul Berlaymont al Comisiei Europene, oferă o varietate de beri belgiene și mese, de la prânz până la ora 22. Este, de asemenea, la o aruncătură de băț de Avenue de Cortenbergh, un drum care găzduiește mai multe ambasade ale UE, inclusiv cele ale Portugaliei, Țările de Jos, Slovacia, România și Cipru. 

Deloc surprinzător, este un loc grozav pentru a observa oficiali și diplomați care degustă câte o băutură (sau băuturi). Dacă ești cu adevărat norocos, s-ar putea să-l găsești pe ambasadorul olandez în UE, Robert de Groot, sau pe purtătorul de cuvânt al reprezentanței permanente irlandeze în UE, Alan O'Brien.

3. Ramo Verdee

Afaceri importante se fac la acest restaurant italian elegant, dar fără pretenții.

Un diplomat occidental, care a cerut să nu fie citat, a spus că în timpul prânzului la Ramo Verdee a reușit să-și convingă omologul de la masă să susțină linia țării sale cu privire la obiectivele de reducere a emisiilor. „Și nici măcar nu aveam nevoie de vin”, a subliniat diplomatul.   

Puteți găsi numeroși oficiali UE aici, printre care Claire Raulin, ambasadorul Franței la Comitetul Politic și de Securitate al UE, organism care se ocupă de securitate și apărare. Fostul ambasador grec în UE, Andreas Papastavrou, a fost un oaspete obișnuit.

4. TheMerode

Deschis acum un an, clubul „TheMerode” a reușit deja imposibilul: fuzionarea mai multor bule diferite de la Bruxelles. 

În conacul din secolul al XVI-lea, este la fel de probabil să te lovești de șefi de start-up-uri sau să o găsești pe ambasadoarea australiană și anturajul ei savurând o băutură în lounge-ul avangardist împodobit cu artă.

În ciuda locației sale în afara cartierului european, „TheMerode” se află deja printre localurile favorite pentru discuții de politică europeană și recepțiile asociațiilor comerciale. Abonamentele individuale încep de la 1.200 euro pe an (850 EUR dacă aveți sub 35 de ani).

5. Meli

Dacă nu vrei să fii văzut vorbind cu jurnaliştii, nu veni la „Meli”.

Citește și: Cum poți scăpa de calculul dobânzii variabile în funcție de ROBOR. Avantaje și dezavantaje

Acest local grecesc cu produse de patiserie, situat chiar lângă sensul giratoriu Schuman, este noul loc de întâlnire cu birocrații Comisiei Europene. 

6. Aspria

Trebuie să fii avocat, lobby-ist sau expatriat scutit de taxe pentru a-ți permite taxa de membru la această sală de sport de lux din UE.

Citește și: EXCLUSIV Soția unui prizonier ucrainean. Ultim mesaj: „Ne vor captura”. Din aprilie nu mai am vești

Situat  între Parlamentul European și parlamentul federal al Belgiei, Aspria se știe că atrage agenții de putere de la Bruxelles în toate sensurile, de la comisari europeni, până la ministrul-președintele valon Elio di Rupo.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te