Urmaşul unui tâlhar italian, Corrado Cattani din „Caracatița” a fost îndrăgostit de o călugăriţă

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.05.2023 - 18:22
Michele Placido - Foto: captura video
Actorul italian Michele Placido - Foto: Profimedia Images

Michele Placido, actorul legendar italian, care era un urmaş al unui mare tâlhar din Cizmă, Carmine Crocco, a fost îndrăgostit de o călugăriţă şi curtat de mari regizori de poveste, însă a făcut epocă în film, jucând într-un serial care a bântuit România timp de decenii.

SHARE

Michele Placido s-a născut pe 19 mai 1946 și este un actor, regizor și scenarist italian.

Adevărata viaţă a actorului ce l-a portretizat pe Corrado Cattani

Şi-a început cariera pe scenă și a câștigat mai întâi atenția scenei mainstream, printr-o serie de roluri în filme regizate de mari regizori, ca Mario Monicelli și Marco Bellocchio.

A câștigat Ursul de Argint, la Berlinală, pentru cel mai bun actor, cu interpretarea sa din filmul "Ernesto", din 1979.

Este foarte cunoscut la nivel internațional, pentru rolul inspectorului de poliție Corrado Cattani, din serialul de televiziune "La Piovra/The Octopus" (1984–2001), care a făcut epocă şi în România, fiind difuzat succesiv, timp de decenii.

Citeşte şi: Comisarul Cattani și cântărețul Albano, declarați spioni ai Rusiei. „Autodeconspirare” în România

Debutul regizoral al lui Michele Placido, cu filmul "Pummarò", a fost nominalizat la "Un Certain Regard", la Festivalul de Film de la Cannes, în anul 1990.

Trei dintre filmele sale au concurat pentru Leul de Aur, la Festivalul de Film de la Veneția.

Este de cinci ori câștigător al competiţiei filmice Nastro d'Argento și de patru ori câștigător al Premiului "David di Donatello". În anul 2021, Placido a fost numit președinte al Teatrului Comunal din Ferrara.

Citeşte şi: Misterul morții lui Bruce Lee, elucidat după 50 de ani. A consumat un aliment ce i-a adus sfârșitul

Placido s-a născut în Ascoli Satriano, într-o familie săracă din Rionero, în Vulture, Basilicata. Este un descendent al cunoscutului brigand italian Carmine Crocco.

Carmine Crocco, cunoscut sub numele de Donatello sau Donatelli, a fost un mare tâlhar italian, conform Wikipedia.

Denumirea aceasta, de brigand sau de tâlhar, având în vedere profilul personajului, seamănă mult cu aceea a haiducilor din Evul Mediu românesc.

Pentru Garibaldi

Inițial soldat pentru Bourboni, a luptat mai târziu în slujba lui Giuseppe Garibaldi.

La scurt timp după unificarea Italiei, a format o armată de două mii de oameni, conducând cea mai închegată și mai de temut forţă militară din sudul Italiei și devenind cel mai formidabil lider de partea Bourbonilor.

Crocco renumit pentru tacticile sale de gherilă, cum ar fi tăierea rezervelor de apă, distrugerea morilor de făină, tăierea firelor de telegraf și ambuscadele asupra călătorilor rătăciți.

Implicat în Sessantotto

Michele Placido a avut o serie de locuri de muncă, încă din tinerețe. O vreme, a lucrat ca ofițer de poliție, la Roma, și a fost implicat în Bătălia de la Valle Giulia.

Bătălia de la Valle Giulia este numele convențional dat unei ciocniri între militanții italieni de stânga și de dreapta și poliția italiană din Valle Giulia, Roma, pe 1 martie 1968.

Este încă amintită frecvent ca fiind una dintre primele ciocniri violente, din vremurile protestelor studențești din Italia, din 1968, supranumite „Sessantotto”.

Două căsătorii

A studiat actoria la Centro Sperimentale di Cinematografia, din Roma, și cu Silvio D'Amico, la Academia Națională de Arte Dramatice. Până la primul divorț, în 1994, a fost căsătorit cu actrița Simonetta Stefanelli.

Fiica lor, Violante Placido, este și actriță. În anul 2012, s-a căsătorit cu actrița Federica Vincenti, după peste un deceniu de întâlniri. Cuplul a divorțat în decembrie 2017.

Michele Placido a susținut candidatura pentru funcția de primar al Romei a antreprenorului italian Alfio Marchini, la alegerile locale din Italia, din 2016. Nepotul său, Alessandro Onorato, este consilierul pentru evenimente majore, Sport și Turism, pentru Roma.

Iubire interzisă cu o călugăriţă

Michele Placido a mărturisit că în copilărie a visat să devină preot misionar, mergând pe urmele dragului său unchi, cu care a petrecut mult timp la mănăstire.

Aceste vizite, provocate de vocația sa, l-au făcut să se îndrăgostească nebunește de o călugăriță ceva mai mare decât el, conform fortementein.com.

Petrecând atâtea ore în acel loc mistic, era ușor să te îndrăgostești de cineva cu care împarți totul, atât de mult timp, şi desigur că, după ceva timp, între cei doi a izbucnit pasiunea.

Antonietta era urâtă.

Însuși Michele Placido povestește: 

„Antonietta, o fiinţă cum nu mai văzusem până atunci. Ea, cu sutana, eu, cu pantalonii. Am început să ne împărţm mâncarea, apoi ne-am îmbrățișat, ne-am sărutat și, poate, un alt lucru mic... A fost primul corp feminin cu care am intrat în contact".

Actorul italian povesteşte: 

„Mi-a șoptit: „Tu ești soțul meu. Tu și Iisus””. Placido a mai mărturisit că, din cauza acelei escapade, care era împotriva regulilor locului în care se aflau, cei doi au fost daţi afară.

Michele Placido spune: 

„Am fost amândoi dați afară și povestea noastră de dragoste s-a încheiat. Mi-am încheiat călătoria: nu aș fi făcut pe misionarul, sexualitatea mea înflorise și nu puteam accepta ideea de castitate. Chiar mi-a părut foarte rău pentru Antonietta: nu ne-am mai văzut niciodată”.

Poate că acest moment din viața viitorului actor a fost cu adevărat providențial: dacă nu s-ar fi îndrăgostit de Antonietta aceasta, probabil că ar fi urmat calea bisericească și așa am fi fost lipsiți de unul dintre cei mai mari actori și regizori ai vremurilor noastre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te