Acord istoric. Submarinele Rusiei nu vor scăpa de patrulele Germaniei și Marii Britanii

DE Adina Mutăr | 23.10.2024 - 18:12
Submarinele Rusiei nu vor scăpa de patrulele Germaniei și Marii Britanii - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Submarinele Rusiei nu vor scăpa de patrulele Germaniei și Marii Britanii - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Acord istoric. Submarinele Rusiei nu vor scăpa de patrulele Germaniei și Marii Britanii. Acordul Regatul Unit-Germania Trinity House privind apărarea este orientat pe agresiunea Rusiei care amenință securitatea întregii Europe.

SHARE

Acord istoric. Submarinele Rusiei nu vor scăpa de patrulele Germaniei și Marii Britanii.

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, și omologul său german, Boris Pistorius, au semnat pactul de apărare anunțat la începutul acestei săptămâni. 

„Am subliniat îngrijorările crescânde de securitate, exacerbate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Am spus că mediul strategic în deteriorare a cerut un răspuns unitar pentru a asigura păstrarea securității europene”, se arată în comunicatul oficial publicat de Guvernul Marii Britanii.

Acord istoric. Submarinele Rusiei nu vor scăpa de patrulele Germaniei și Marii Britanii

„Recunoscând imperativul unei colaborări mai strânse în fața provocărilor geopolitice în evoluție și a amenințărilor de securitate comune, ne propunem să promovăm stabilitatea pe flancul estic al NATO, în Europa în ansamblu și nu numai pentru zona euro-atlantică. Cooperarea strategică în domeniul apărării este un prim pilon important în noua relație dintre Germania și Regatul Unit, care va fi codificată în viitorul tratat bilateral în 2025”, se arată în comunicatul Guvernului britanic.

Pe lângă prevederile anunțate anterior, documentul include următoarele inițiative comune:

Începând de anul viitor, aeronavele de patrulare ale Marinei germane vor începe să urmărească submarinele rusești în largul coastei Scoției. Încă din 2023, Marea Britanie era îngrijorată de lipsa de forțe și resurse pentru a îndeplini aceste sarcini.

Integrarea apărăii aeriene și antirachetă prin Inițiativa European Sky Shield.

Lucrează împreună pentru a face față provocărilor legate de deficitul de trupe ale Corpului NATO în întreaga Alianță. Echiparea și antrenarea Batalionului 130 Ingineri Amfibi germano-britanici din Minden pentru a îndeplini sarcinile ca o singură entitate în cadrul Modelului de forță NATO.

Citește și: Putin, deschis să discute „pacea în Ucraina” cu Germania. Scholz și Macron, mințiți în față în 2022

Compania germană de apărare Rheinmetall urmează să deschidă o fabrică de producție de țevi de artilerie în Marea Britanie, care se așteaptă să creeze peste 400 de locuri de muncă.

Specialiștii din cele două țări vor lucra împreună pentru a crea noi rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune ale căror caracteristici tactice și tehnice vor depăși Storm Shadow produsă în colaborare  anglo-franceză.

Citește și: Marea Britanie trimite trupe în vestul Ucrainei pentru a pregăti noii recruți

Berlinul și Londra intenționează, de asemenea, să implementeze un proiect comun de monitorizare a amenințărilor subacvatice pentru a proteja infrastructura critică de pe fundul Mării Nordului.

În privința Ucrainei:

„Ne angajăm să lucrăm împreună atâta timp cât este nevoie pentru a sprijini și a permite Ucrainei să contracareze agresiunea rusă. Voința noastră comună este fără echivoc, vom continua să ne asigurăm că Ucraina are capacitățile militare de care are nevoie. Echipele noastre de specialitate și industriile noastre de apărare vor lucra din ce în ce mai strâns pentru a se asigura că Ucraina va predomina și va ajunge la o pace corectă și de durată.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te