A doua zi de proteste violente în fața ambasadei SUA din Irak. UPDATE: Protestatarii s-au retras

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.01.2020 - 18:19

Forţele de securitate ale ambasadei americane la Bagdad au lansat, miercuri dimineaţă, grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de irakieni pro-Iran care ardeau un drapel al Statelor Unite, relatează AFP, citat de Agerpres.

SHARE

UPDATE. Manifestanţii irakieni pro-Iran au părăsit miercuri împrejurimile Ambasadei SUA la Bagdad din ordinul puternicelor miliţii paramilitare Hachd al-Chaabi, punând capăt violenţelor care au culminat cu atacarea inedită a cancelariei misiunii diplomatice, informează AFP, citată de Agerpres.

Escaladarea verbală a tensiunilor între Iran şi SUA - ţări inamice, dar puteri care acţionează în Irak - a continuat: preşedintele Donald Trump a ameninţat că va face Iranul să plătească "un preţ mare", acuzându-l că a "orchestrat" atacarea ambasadei sale marţi, iar lideri iranieni au avertizat că vor riposta oricărei ameninţări împotriva ţării lor.

Estimând că "mesajul" manifestanţilor a fost "înţeles", Hachd al-Chaabi, o coaliţie de facţiuni înarmate, şi-a invitat combatanţii şi susţinătorii să se retragă în afara aşa-zisei Zone verzi ultrasecurizate din Bagdad, unde îşi are sediul ambasada americană.

Manifestanţii au demontat toate corturile instalate în ajun pentru un sejur pe care ei îl promiteau atunci a fi nelimitat, după atacul lor împotriva sediului ambasadei, pentru a denunţa raidurile americane împotriva bazelor unei facţiuni a Hachd, soldate cu 25 de morţi duminică în Irak.

Sute de manifestanţi s-au îndreptat apoi spre ieşirile din Zona verde, strigând "I-am ars!". Camioane au transportat barele de fier şi prelatele corturilor demontate.

"Am înregistrat un mare succes: am ajuns până la ambasada americană când nimeni nu o mai făcuse înainte" şi acum "mingea este în terenul parlamentului", a declarat pentru AFP Ahmed Mohieddine, purtător de cuvânt al Brigăzilor Hezbollah, vizate de raidurile americane.

După violenţele care au readus în memoria SUA spectrul celor două traume suferite de ambasadele lor la Teheran, în 1979, şi la Benghazi, în Libia, în 2012, responsabilii irakieni pro-Iran lucrează pentru a strânge în parlament semnături cu scopul de a denunţa acordul irakiano-american ce autorizează prezenţa a 5.200 de soldaţi americani pe teritoriului Irakului.

Integrată în forţele regulate după lupta sa de partea puteri împotriva jihadiştilor, miliţia Hachd al-Chaabi a câştigat în influenţă, susţinută de către Iran, care a câştigat teren în Irak în faţa rivalului său american.

Marţi, mii de susţinători ai săi, combatanţi şi înalţi comandanţi au defilat în Zona verde pentru a protesta împotriva raidurilor americane. Manifestanţii au spart apoi geamurile şi au distrus instalaţii de securitate ale ambasadei. În niciun moment, forţele irakiene care păzesc intrările în Zona verde nu s-au interpus. La porţile ambasadei, ele au încercat să oprească violenţele, dar zadarnic.

"Ne-am pierdut orice autoritate" în faţa Hachd, se lamenta miercuri într-o declaraţie pentru AFP un membru al forţelor speciale irakiene responsabile cu securitatea în Zona verde, blocată după violenţe.

Aruncările cu pietre şi cu cocteiluri Molotov asupra ambasadei au încetat în cursul după-amiezii după ce între cancelarie şi manifestanţi s-au interpus combatanţi ai foartei puternicei securităţi a Hachd.

____________________________

Marţi, după ce au atacat timp de câteva ore ambasada americană, sute de persoane au anunţat o adunare de tip sit-in pe termen nelimitat, cerând plecarea americanilor din Irak după atacuri aeriene care s-au soldat cu 25 de morţi în rândul forţelor pro-Iran.

Seara, protestatarii au instalat aproximativ cincizeci de corturi, precum şi echipamente sanitare de campanie.

După ce avioane americane au lovit duminică baze ale Brigăzilor Hezbollah, sentimentul anti-american s-a aprins în Irak înainte de a culmina marţi cu atacul asupra ambasadei SUA.

Miercuri dimineaţă, forţele irakiene au încercuit Zona Verde, unde se află ambasada americană şi cele mai înalte instituţii din Irak.

Teheranul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Elveţiei pentru a protesta împotriva ''belicismului'' Statelor Unite după atacurile aeriene americane lansate duminică împotriva unei facţiuni pro-Iran în Irak, a indicat miercuri Ministerul de Externe iranian, relatează AFP.

Elveţia reprezintă interesele Statelor Unite în Iran în absenţa unor relaţiilor diplomatice între cele două ţări. Reprezentantul elveţian a fost convocat după afirmaţii „belicoase ale unor oficialii americani şi care reprezintă o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Liderul suprem al Republicii Islamice Iran, ayatollahul Ali Khamenei, a ”condamnat cu fermitate ostilitatea” Statelor Unite, după atacurile aeriene americane care au vizat duminică o forţă pro-iraniană în Irak, relatează AFP.

"Guvernul, naţiunea iraniană şi eu condamnăm cu tărie ostilitatea Statelor Unite", a scris ayatollahul Ali Khamenei pe contul său de Twitter, reacţionând pentru prima dată la raidurile împotriva brigăzilor Hezbollah în vestul Irakului, la graniţa cu Siria.

Mai multe atacuri atribuite de Statele Unite unor facţiuni pro-Iran au vizat în ultimele săptămâni baze militare unde sunt prezenţi americani în Irak. Vineri, 36 de rachete au lovit astfel una din aceste baze din centrul ţării, omorând un subcontractor american şi rănind soldaţi americani.

Ca represalii, armata americană a efectuat duminică raiduri aeriene împotriva unor baze ale brigăzilor Kataib Hezbollah, una din facţiunile forţelor paramilitare pro-iraniene Hashd al-Shaabi, care au afirmat că loviturile au făcut 25 de morţi printre membrii săi. 

Ca represalii, armata americană a efectuat duminică raiduri aeriene împotriva unor baze ale brigăzilor Kataib Hezbollah, una din facţiunile forţelor paramilitare pro-iraniene Hashd al-Shaabi, care au afirmat că loviturile au făcut 25 de morţi printre membrii săi. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.