Sodalții din Coreea de Nord intră, zilele viitoare, în luptă în Ucraina. SUA au anunțat un nou ajutor militar pentru Zelenski. SUA au spus că monitorizează evolușia războiului șoi se va consulta cu statele din regiune. Cel mai probabil și cu România unde are baze militare
8.000 soldați nord-coreeni intră în războiul din Ucraina de partea Rusiei în weekend. SUA consultări și cu România
Nu mai puțin de 8.000 de soldați nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia și sunt așteptați să intre în luptă împotriva Ucrainei în următoarele zile, au anunțat joi înalți oficiali americani.
Secretarul de stat Antony Blinken, vorbind alături de secretarul apărării Lloyd Austin și de omologii lor sud-coreeni la Washington, a declarat că trupele au fost instruite „în artilerie, UAV-uri, operațiuni de bază ale infanteriei, inclusiv curățarea tranșeelor, indicând că Rusia intenționează pe deplin să folosească aceste forțe în operațiuni în prima linie”.
Deși SUA nu au văzut încă trupele angajate în lupte reale, Blinken a avertizat joi că „în cazul în care aceste trupe s-ar angaja în operațiuni de luptă sau de sprijin al luptei împotriva Ucrainei, ele ar deveni ținte militare legitime”.
Citește și: „Scutul de la Deveselu”, element-cheie într-un război Iran-Israel-SUA. Rusia, alături de Teheran
Cei 8 000 de soldați nord-coreeni aflați acum în Kursk reprezintă majoritatea celor 10 000 despre care SUA afirmă că au fost desfășurați în Rusia. Anunțul privind iminenta lor utilizare în luptă vine în contextul în care SUA și aliații săi cântăresc cum să răspundă la escaladarea parteneriatului militar dintre Moscova și Pyongyang.
România, consultată de SUA?
„Ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri din alte țări din regiune cu privire la aceste evoluții nesăbuite și la răspunsul nostru”, a declarat Austin la conferința de presă de joi. SUA vor anunța sprijin militar suplimentar pentru Ucraina „în zilele următoare”, a declarat Blinken.
Amintim că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e format dintr-un radar antibalistic și are 24 de rachete interceptoare operaționale.
Sistemul Aegis Ashore România este complet operațional și în întregime finanțat. El reprezintă o contribuție foarte importantă a Statelor Unite ale Americii și a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO (NATO Ballistic Missile Defense). Legislația avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naționale pentru anul fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacitați suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite își mențin angajamentul de a asigura apărarea României și a tuturor aliaților NATO, anunța Ambasada SUA în România în 2017.
Citește și: VIDEO Cum acționează rachetele sol-aer interceptoare, în cazul unui atac? România are 24 la Deveselu
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut Coreei de Sud să joace un rol mai activ în sprijinirea Kievului, a avertizat joi că, atunci când trupele nord-coreene vor fi desfășurate, „acestea vor fi împinse înainte, suferind pierderi grele, în timp ce Rusia încearcă să minimizeze mobilizarea propriilor trupe”, arată CNN
Război Rusia - Ucraina. Bătălia din Kursk, decisivă
Întrebat dacă crede că Ucraina își va putea menține teritoriul în Kursk cu forțele nord-coreene suplimentare desfășurate în regiune, Austin a spus că „răspunsul este da”.
Trupele ruse au suferit pierderi grele de-a lungul celor peste doi ani de război total împotriva Ucrainei. Secretarul american al apărării a remarcat joi că numărul trupelor nord-coreene trimise la Kursk „pălește în comparație” cu numărul de pierderi pe care Rusia le înregistrează în mod regulat.
Joi, Blinken și Austin și-au făcut apeluri pentru ca China să își folosească influența asupra Coreei de Nord pentru a stopa „acțiunile sale provocatoare”.
„Am avut comunicări cu China - de fapt, am avut o conversație robustă chiar săptămâna aceasta, și cred că ei cunosc bine preocupările pe care le avem și așteptările ca, atât prin cuvinte, cât și prin fapte, să-și folosească influența pe care o au pentru a lucra la limitarea acestor activități”, a declarat diplomatul american de top.
„Suntem foarte concentrați și preocupați de ceea ce ar putea face Rusia pentru a spori capacitățile (nord-coreene), capacitatea sa militară - și aceasta ar trebui să fie o preocupare reală pentru China, deoarece este profund destabilizatoare în regiune”, a remarcat Blinken.
„Sunt surprins de tăcerea Chinei” privind sprijinul Coreei de Nord pentru Rusia, a declarat Zelensky într-un interviu acordat postului sud-coreean KBS. „Nu pot spune că China este de partea noastră, dar în calitate de garant al securității regionale, tăcerea sa este izbitoare”.