70 de ani de la moartea lui Stalin. Reputația i s-a îmbunătățit în națiunile pe care le-a condus

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.03.2023 - 12:32
70 de ani de la moartea lui Stalin- Foto: Profimedia Images

La 70 de ani de la moartea lui Iosif Stalin, atitudinile față de liderul Uniunii Sovietice din timpul războiului rămân amestecate în națiunile pe care le conducea cândva cu o mână de fier, scrie Reuters.

SHARE

Pe parcursul a trei decenii de guvernare dictatorială, Stalin a supravegheat industrializarea rapidă a țării sale și victoria asupra naziștilor, dar și moartea a milioane de oameni în epurări, lagăre de muncă din Gulag și foamete.

Cu Rusia implicată din nou într-un conflict în Ucraina, despre care Kremlinul spune că este o nouă bătălie existențială pentru supraviețuirea națională, amintirea dictatorului sovietic revine în actualitate.

„În primul rând, mulțumesc pentru victorie (în cel de-al Doilea Război Mondial)”, a spus Madina, în vârstă de 21 de ani.

„În al doilea rând, este o persoană negativă pentru mine pentru că au fost foarte multe morți. Au fost multe execuții, expulzări etc. Deci este imposibil să avem o poziție clară într-un fel sau altul", a adăugat ea, refuzând să-și dezvăluie  numele de familie.

Stalin a murit pe 5 martie 1953, la vârsta de 74 de ani.

Deși comemorările publice rămân în mare parte tabu și străzile nu-i mai poartă numele, reputația sa a cunoscut în ultimii ani o oarecare renaștere.

70 de ani de la moartea lui Stalin

Sondajele din 2021 ale Centrului Levada din Rusia, de exemplu, au arătat că 45% și-au exprimat „respectul” pentru Stalin, în timp ce 48% au susținut instalarea de monumente pentru el.

„De ce ar trebui să am o atitudine negativă față de el?” a spus moscovitul Andrei, 31 de ani. El îl laudă pe Stalin ca fiind o personalitate puternică unificatoare a cărei victorie în război ar trebui lăudată.

Președintele rus Vladimir Putin l-a evaluat cu moderație pe Stalin. I-a lăudat modul în care a condus țara în război, dar a catalogat politicile interne drept „totalitare”.

De la începutul conflictului din Ucraina, Kremlinul – care spune că luptă cu „neonaziştii” ucraineni – a încercat să revendice moștenirea lui Stalin din timpul războiului, prezentând campania din Ucraina ca una care pune capăt afacerilor neterminate din cel de-al Doilea Război Mondial.

În februarie, Putin a vizitat Volgograd - care a fost redenumit Stalingrad - pentru a comemora cea de-a 80-a aniversare a bătăliei care a reprezentat un punct de cotitură în război.

„Din păcate, vedem că ideologia nazismului în forma sa modernă și manifestare amenință din nou în mod direct securitatea țării noastre”, a spus Putin.

Ucraina spune că Putin dă dovadă de aceeași brutalitate „genocidă” ca și Stalin.

În orașul natal al lui Stalin, Gori, în Georgia, mulți împărtășesc aprecieri pozitive despre liderul sovietic, chiar dacă națiunea lor s-a rupt de Rusia, iar sprijinul pentru Ucraina este larg răspândit.

„Majoritatea din Gori îl prețuiește pe Stalin, desigur. Ca o figură istorică, ca un om grozav și o persoană care a condus cu o mână de fier", a spus locuitorul Jakob Kikriashvili, 48 de ani.

„Dar atitudinea față de el se schimbă. Generația tânără este mai agresivă în ceea ce-l privește."

Citește și: VIDEO Ambulanțe destinate Ucrainei au fost incendiate în Polonia. Autorul, reținut

Născut Ioseb Djugașvili într-o familie umilă în 1878, tânărul Stalin și-a petrecut copilăria la Gori, înainte de a studia în capitala georgiană, Tbilisi. Astăzi, muzeul Stalin din Gori, situat pe Bulevardul Stalin al orașului, este cea mai faimoasă atracție turistică a orașului, atrăgând vizitatori din întreaga lume.

În 2010, guvernul georgian a ordonat îndepărtarea statuii lui Stalin din oraș, spunând că nu o merită.

Citește și: VIDEO Protestele din Moldova, alimentate din miliardul de dolari furat de Ilan Șor din bănci

Tsotne Gogiashvili, un rezident în Gori la începutul lui de douăzeci de ani, a spus că, în timp ce oamenii în vârstă din oraș încă îl „închină” pe Stalin, generațiile mai tinere s-au răzgândit: „Majoritatea tinerilor nu-l plac și cred că este bine."

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te