Premierul pro-rus georgian acuză Ucraina că vrea să extindă războiul. România, implicată în acuzații

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.02.2024 - 08:39
Premierul pro-rus georgian acuză Ucraina că vrea să extindă războiul. România, implicată în acuzații - Foto: Facebook

Premierul pro-rus georgian acuză Ucraina că vrea să extindă războiul.Premierul desemnat al Georgiei acuză Ucraina de încercarea de a extinde războiul cu Rusia pe teritoriul său prin transporturi „periculoase” prin România, Bulgaria și Turcia.

SHARE

Premierul pro-rus georgian acuză Ucraina că vrea să extindă războiul. Iralki Kobahidze, premierul desemnat al Georgiei, a acuzat marți Ucraina că încearcă să aducă războiul dintre Ucraina și Rusia pe teritoriul Georgiei, după ce un transport de explozibili a fost interceptat la frontiera dintre cele două țări.

Premierul pro-rus georgian acuză Ucraina că vrea să extindă războiul. România, implicată în acuzații

Serviciul de securitate georgian a declarat luni că a capturat un transport clandestin de explozibili care se îndrepta către orașul rus Voronej. Materialul, provenit din Ucraina, era ascuns într-o încărcătură de baterii auto care ar fi tranzitat prin România, Bulgaria și Turcia.

Reuters subliniază asemănarea dintre acest incident și explozia din octombrie 2022 de pe podul care leagă Rusia de Crimeea ocupată. Moscova a acuzat Kievul că ar fi orchestrat atacul cu explozibili ascunși într-un camion trimis din Ucraina pe o rută ocolitoare prin alte țări.

Citește și: Dubă plină cu explozibil scos din Ucraina, prin România, cu destinația Rusia. Cum a fost posibil

"Aceasta confirmă ceea ce oficialii ucraineni de rang înalt au afirmat deschis că își doresc: un al doilea front pe teritoriul nostru", a declarat Kobahidze, citat de portalul media Interpressnews.

Kobahidze preia funcția de la Irakli Garibașvili, care a demisionat săptămâna trecută pentru a permite partidului Visul Georgian, aflat la putere din 2013, să desemneze un nou lider în perspectiva alegerilor din acest an.

Georgia, din nou cu fața spre Rusia

Potrivit Reuters, georgienii consideră că formațiunea a îndreptat Georgia - care a fost mult timp una dintre cele mai pro-occidentale republici ex-sovietice - spre o poziție mai apropiată de Rusia. Noua orientare a devenit mai vizibilă după invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.

Citește și: VIDEO Ucraina continuă să atace în Crimeea. Acum a spulberat stația radar rusească

Ambasada ucraineană de la Tbilisi a declarat că va examina acuzațiile serviciului de securitate al Georgiei "privind implicarea unor cetățeni ucraineni în activități ilegale" și a cerut autorităților georgiene să nu politizeze incidentul.

În martie 2023, Ucraina și-a rechemat ambasadorul din Georgia pentru consultări, din cauza unor dezacorduri bilaterale.

Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe diplomatul respectiv, iar la conducerea ambasadei a rămas un reprezentant de rang mai mic, interimar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te