200.000 de români lucrează ca sezonieri în Germania. Câți bani câștigă ei pe lună

DE Alexandra Lupascu | 24.08.2023 - 09:51
200.000 de români lucrează ca sezonieri în Germania. Câți bani câștigă ei pe lună Foto: Profimedia Images(fotografie cu caracter ilustrativ)

Politicile de muncă şi situaţia muncitorilor sezonieri români au fost discutate miercuri de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, cu ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer.

SHARE

Politicile de muncă şi situaţia muncitorilor sezonieri români au fost discutate miercuri de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, cu ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), unul dintre obiectivele cooperării dintre cele două state este îmbunătăţirea situaţiei muncitorilor sezonieri români în Germania, iar în acest sens va fi realizată o foaie de parcurs comună, scrie știridiaspora.ro

"România şi Republica Federală Germania împărtăşesc valori comune, iar relaţiile bilaterale sunt strânse inclusiv din punct de vedere al domeniului muncii.

Germania este cel mai mare investitor străin din România, iar în Germania lucrează peste 200.000 de muncitori sezonieri, alţi circa 500.000 având contracte de muncă pe perioade mai lungi", se spune în comunicat.

Se vorbește din nou de colaborare

Ministrul român al Muncii şi ambasadorul german au stabilit în cadrul întâlnirii de miercuri că este nevoie de o corelare mult mai bună a politicilor privind piaţa muncii, politici care să fie pro-active şi să aducă plus-valoare ambelor state.

În acest sens, se va intensifica şi diversifica la nivel de experţi cooperarea dintre MMSS şi Ministerul Federal din Germania, inclusiv la nivelul instituţiilor subordonate.

De asemenea, va fi intensificată campania de informare pentru românii care lucrează în Germania, astfel încât aceştia să îşi cunoască mult mai bine drepturile în raport cu angajatorii lor.

Discuţiile au vizat şi eforturile Ministerului Muncii de a elabora o reformă adecvată a sistemului de asistenţă socială pentru ca persoanele vulnerabile să fie cât mai bine protejate.

Citește și: Un român abandonat supraviețuiește sub un pod în Italia cu 500 €/lună. ”Trăiesc așa din 2021”

În acest sens, se lucrează deja la o lege care în curând va fi pusă în transparenţă decizională, după care se va merge cu aceasta în Parlament.

"Ministrul Simona Bucura-Oprescu a mulţumit Excelenţei Sale Dr. Peer Gebauer pentru disponibilitatea la un dialog constructiv şi s-a arătat deschisă cooperării pentru promovarea intereselor comune României şi Germaniei", se mai arată în document.

Cât se câștigă

Dat fiind că salariul minim pe oră în Germania a ajuns la 12 euro, atât fermierii, cât şi analiştii consideră că anunţurile referitoare la munca sezonieră vor convinge mulţi est-europeni şi în acest an să vină la lucru aici.

Si condiţiile de angajare ar trebui să fie mai bune, pentru că angajatorii sunt obligaţi să îi asigure medical pe sezonieri, pe lângă plata salariului minim şi respectarea legislaţiei muncii, mai ales în domeniul protecţiei şi al raportului dintre orele lucrate şi timpul de odihnă.

Citește și: EXCLUSIV Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

Pentru cei care sunt tentaţi să lucreze în agricultură în următoarele luni, este important să semneze un contract pe care să îl şi înţeleagă, să ştie că salariul minim pe oră este de 12 euro, că trebuie să primească o asigurare medicală valabilă de la angajator şi că au dreptul la o pauză de 30 de minute după şase ore de muncă sau că nu trebuie să lucreze mai mult de 8 - 10 ore pe zi, maximum şase zile pe săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te