18 piloți ucraineni vin în România pentru antrenamente pe f-16. SUA îi învață „teoria”
„Pentru a construi capacitatea forțelor aeriene ucrainene, am îndrumat Departamentul Apărării să extindă pregătirea piloților ucraineni de F-16, inclusiv prin sprijinirea pregătirii a încă 18 piloți anul viitor”, a declarat președintele Joe Biden.
18 piloți ucraineni vin în România pentru antrenamente pe F-16. SUA îi învață „teoria”
Astfel, numărul total de piloți care urmează să fie antrenați ar trebui să crească de la 12 la 30.
Până acum, Ucraina a cerut în mod repetat, dar fără succes, să extindă grupul de instruire al personalului militar ucrainean care urmează cursuri de zbor la Baza Gărzii Naționale Aeriene Morris din Tucson, Arizona.
Politico, citând politicieni ucraineni nenumiți, a raportat că, din iunie a acestui an, Ucraina spune că are 30 de piloți eligibili să înceapă imediat antrenamentele în SUA.
Luna aceasta, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, a mai anunțat că primul grup de militari ucraineni a început antrenamentele efective pe avioane de luptă F-16 la Centrul European de Instruire a Piloților Lockheed Martin din România.
Piloții care sunt instruiți în diferite etape, de la învățarea limbii engleze, la cursuri de zbor pe avioane occidentale, vin apoi în România, unde se află avioanele F-16 donate pentru instruirea efectivă.
Primul grup de piloți a început antrenamentul în România
România va finanța pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 la baza aeriană Fetești, scrie Militarny.
Centrul a fost deschis în 2023, împreună cu alți aliați și cu Lockheed Martin, producătorul de avioane de luptă americane și îndeplinește cerințele de pregătire a piloților NATO, inclusiv ucraineni.
Citește și: Primii piloți ucraineni au terminat antrenamentele de luptă aeriană în Franța. Vin în România
Centrul european de instruire a piloților Lockheed Martin din România tocmai a instruit primul grup de opt piloți de luptă F-16 și urmează să înceapă antrenamentele curând.
Compania a declarat că urmărește să extindă cursul de formare și să dubleze numărul de piloți din fiecare grup pentru a satisface cererea aliaților SUA.
Citește și: Danemarca trimite F-16 în Ucraina. Se caută piloți străini până se încheie pregătirea în România
„Probabil am putea instrui 30 până la 40 de piloți pe an cu extinderi”, a declarat Frank St. John, directorul operațional al Lockheed, pentru Defense One.
După cum s-a raportat anterior, Departamentul de Apărare al SUA a comandat echipamente pentru întreținerea avioanelor de luptă F-16 pentru Ucraina.