Danemarca trimite F-16 în Ucraina. Se caută piloți străini până se încheie pregătirea în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.09.2024 - 12:05
Danemarca livrează Ucrainei un alt lot de F-16 - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
Danemarca livrează Ucrainei un alt lot de F-16 - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Danemarca trimite F-16 în Ucraina. Se caută piloți străini până se încheie pregătirea în România. Ucraina va primi încă un lot de avioane de luptă daneze F-16 până la sfârșitul acestui an.

SHARE

Danemarca trimite F-16 în Ucraina. Se caută piloți străini până se încheie pregătirea în România.

Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, nu a menționat numărul de aeronave care urmează să fie transferate sau intervalul de timp exact din cauza restricțiilor de securitate, ci a subliniat doar datele de livrare.

Danemarca trimite F-16 în Ucraina

„Danemarca va livra avioane de luptă F-16 suplimentare în a doua jumătate a anului 2024”, a declarat ministrul.

Potrivit rapoartelor presei, Ucraina se așteaptă să primească 20 de avioane F-16 până la sfârșitul anului. Ar fi primit doar șase până acum, dintre care unul a căzut în timpul unui atac masiv al Rusiei cu sute de drone și rachete. Pilotul, care ieșise la intetrceptare și doborâse ținte, nu a supraviețuit.

Având în vedere cererile aliaților pentru transferul avioanelor de luptă, se poate presupune că piloții și tehnicienii ucraineni instruiți ar trebui să sosească în țară împreună cu noul lot.

Între timp, Olanda a început deja să transfere piese de schimb și echipamente pentru întreținerea și repararea avioanelor F-16 ucrainene. Acest lucru a fost anunțat la 6 septembrie de ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans.

„F-16 au nevoie de suport și piese de schimb pentru întreținere. Fără aceasta, nu pot zbura. Olanda donează materiale în valoare de 80 de milioane de euro. Pe lângă un număr mare de piese de schimb, acestea includ generatoare, vehicule mici, materiale de întreținere de bază, unelte specializate și scări”, a spus el.

Se caută piloți străini până se încheie instructajul în România

Primele dintre cele 24 de avioane de luptă olandeze promise urmează să sosească în Ucraina până la sfârșitul anului 2024.

Între timp, Ucraina continuă să pregătească noi piloți în străinătate, pregătindu-se pentru desfășurarea ulterioară a unor escadroane.

În special, luna aceasta, un grup de piloți ai Forțelor Aeriene Ucrainene au început antrenamentele pe F-16 în România, potrivit Militarnyi.

În același timp, Ucraina caută piloți străini pensionați din țările NATO care să piloteze F-16 transferate până când piloții ucraineni își vor finaliza pregătirea.

NATO Cobra Warrior

Un exercițiu comun al forțelor aeriene NATO Cobra Warrior a început pe teritoriul Regatului Unit, ce va dura până la începutul lunii octombrie.

Gama de misiuni în timpul exercițiului, parte a unor grupuri de forțe multinaționale, este foarte largă: lovituri asupra navelor inamicului,  lansări de rachete asupra țintelor terestre, respingerea unui raid aerian.  

Acesta implică atât cele mai moderne avioane de vânătoare F-35, cât și F-16. În plus, în exercițiu sunt implicate elicoptere de aviație ale armatei, avioane AWACS și avioane de realimentare.

Exercițiul în sine este de natură standard, însă se constată că numărul a crescut semnificativ în comparație cu anii precedenți.

Astfel de exerciții constituie un mesaj pentru Rusia, care a amenințat că va ataca bazele de unde pleacă ajutorul militar pentru Ucraina.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te