Ajutorul va fi acordat Kievului în mai multe tranşe în cursul anului 2025, prima urmând să sosească în ianuarie. Această primă tranşă va servi la finanţarea nevoilor bugetare, militare şi de reconstrucţie ale Ucrainei, conform detaliilor furnizate joi de Comisia Europeană într-un comunicat.
"Decizia (...) vine într-un moment crucial. Trimite un semnal clar că angajamentul pe termen lung al UE în lupta pentru libertatea Ucrainei este neclintit", a declarat comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, într-un comunicat.
18 miliarde de euro, împrumut pentru Ucraina. În ce bază se acordă împrumutul de către UE
Bruxellesul a deblocat acest ajutor după ce a ajuns la concluzia că Ucraina a îndeplinit condiţiile politice stabilite, care sunt legate de stabilitatea macrofinanciară a ţării, reforma companiilor publice şi a administraţiei publice, energia, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, precum şi angajamentul de a coopera cu UE în redresarea şi modernizarea industriei de apărare ucrainene.
Citește și: Suedia va trimite consilieri militari în Ucraina pentru operarea armamentului transferat
Cele 18,1 miliarde de euro reprezintă contribuţia UE la "Împrumuturile pentru accelerarea veniturilor extraordinare pentru Ucraina" convenite de G7, care se vor ridica în total la 45 de miliarde de euro din care SUA vor contribui cu aproximativ 20 de miliarde de dolari, în timp ce restul va fi împărţit între ceilalţi parteneri (Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania, Japonia şi Canada).
Pe lângă ajutorul acordat în cadrul G7, UE va aloca Ucrainei alte 12 miliarde de euro ca asistenţă macrofinanciară, ceea ce va duce sprijinul financiar al UE pentru Kiev în 2025 la aproximativ 30 de miliarde de euro.
Citește și: Linie ferată România-Ucraina cu ecartament european. Rusia acuză că va transporta echipament militar