11 ani de la debutul revoluției în Siria. Rusia a intervenit pentru Assad, împotriva poporului

DE Adina Mutăr | 14.03.2022 - 21:36
În Siria, Rusia a intervenit pentru Assad, împotriva poporului /foto: reuters
În Siria, Rusia a intervenit pentru Assad, împotriva poporului /foto: reuters

Se împlinesc 11 ani de la revolta populară din 15 martie 2011 din Siria, când un grup de elevi sub 15 ani din Daraa a scris pe zidul școlii: „Următorul. E rândul tău, doctore!”, referindu-se la schimbarea lui Bashar al-Assad, pe fondul primăverilor arabe.

SHARE

Regimul Assad i-a arestat pe copii și i-a declarat „terorişti” pe civilii care demonstrau pașnic pentru o schimbare a puterii, mobilizând forţele de securitate pentru a suprima protestele.

Această mișcare a regimului a dus la demonstrații publice în masă, pe care Bashar al-Assad le-a suprimat punând toate corpurile de armată pe populația revoltată.

Dezertorii din armata sa au format Armata Siriană Liberă, care a început eliberarea orașelor de unitățile militare ale regimului de unde populația era bombardată continuu.

Situația s-a deteriorat când s-a permis intrarea în Siria a luptătorilor jihadiști, inclusiv ISIS, care au lucrat cu regimul Assad pentru neutralizarea Armatei Siriene Libere, ai căror comandanți au fost răpiți și asasinați de către teroriști.

Rusia a intervenit militar în septembrie 2015, întorcând cursul conflictului intern în favoarea regimului, facilitând acțiunea milițiilor străine aduse și sponsorizate de Iran și prin bombardamente intense asupra zonelor rezidențiale, școlilor, spitalelor, piețelor, determinând un uriaș val de refugiați.

Citește și

Oficiali SUA: China a decis să ajute militar Rusia în Ucraina. Va suporta consecințe

Sauli Niinisto: Schimbarea regimului de la Kiev nu se mai numără printre obiectivele lui Putin

Din 2016, Turcia a lansat trei operațiuni antiteroriste peste granița din nordul Siriei pentru a preveni formarea unui coridor terorist și pentru a permite așezarea pașnică a rezidenților: Scutul Eufratului (2016), Ramura de măslin (2018) și Primăvara Păcii (2019).

Forțele Turciei se află acum în provincia Idlib, cele americane în regiunea kurdă, iar Rusia și-a adjudecat resursele de gaze din Mediterana, din dreptul portului Tartus, transformat în bază militară.

Regimul a efectuat 217 atacuri cu arme chimice asupra civililor. 6,6 milioane de sirieni au fost nevoiți să-și părăsească țara și peste 3,5 milioane dintre aceștia s-au refugiat în Turcia.

Potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, 6,7 milioane de sirieni au fost strămutați în interior, iar cel puțin 14 milioane de civili din Siria au nevoie de asistență umanitară.

ONU admite că dacă s-ar fi intervenit decisiv pentru oprirea conflictului din Siria, Rusia n-ar mai fi crezut că poate face același lucru și în Ucraina, iar tragedia actuală ar fi fost evitată.

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te