Între 60.000 şi 100.000 de militari ucraineni ar fi murit pe front în război cu Rusia. În plus, se adaugă alţi 400.000 care au fost răniţi prea grav, conform The Economist. În rândul civililor, se estimează că numărul ajunge la câteva zeci de mii de persoane ucise.
Numărul victimelor militare din ambele ţări – Rusia şi Ucraina – este mai mare decât cel provocat în rândul americanilor de războaiele din Vietnam şi Coreea, arată monitorulapărării.ro. De altfel, numărul morţilor din acest război din Ucraina se apropie de numărul victimelor americane din cel de-Al Doilea Război Mondial.
100.000 de militari ucraineni ar fi murit în războiul cu Rusia. Vârsta de mobilizare scade la 18 ani
Numărul victimelor ruseşti din războiul iniţiat de Moscova în 2022 în Ucraina – fără numărul victimelor din rândul luptătorilor străini recrutaţi de armata rusă – depăşeşte numărul total al victimelor ruseşti din toate războaiele în care a fost implicată Rusia, din 1945 până acum.
Citește și: Escaladare periculoasă în războiul din Ucraina: ONU trage un semnal de alarmă
Drept urmare, Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată (de la 25 de ani, în prezent), astfel încât să asigure efectivele necesare pe front în războiul cu Rusia, ale cărei trupe mai numeroase şi mai bine echipate înaintează în estul Ucrainei şi recuperează din terenul pierdut în regiunea rusă de graniţă Kursk, a declarat miercuri un oficial din cadrul administraţiei americane citat de Reuters.
Este nevoie de trupe
Vorbind în faţa presei, acest oficial căruia Reuters i-a păstrat anonimatul a estimat că Ucraina nu mobilizează şi nu instruieşte suficienţi soldaţi. "Nevoia acum este de trupe", a subliniat el. "Ruşii progresează, înaintează constant în est şi încep să împingă liniile ucrainene în Kursk (...) Prin urmare, mobilizarea şi creştere efectivelor pot face o diferenţă semnificativă în acest moment dacă privim situaţia de astăzi pe câmpul de luptă", a explicat responsabilul american.
Citește și: NATO, din care Călin Georgescu vrea să ne retragă, anunță o ripostă dură dacă Rusia atacă Europa
Războiul lansat de Rusia prin invazia asupra Ucrainei în februarie 2022 are caracteristicile unui conflict de uzură sângeros, în care ambele tabere suferă mari pierderi umane dificil de înlocuit şi pe care le păstrează secrete. În timp ce Rusia încearcă în continuare să se limiteze la voluntariat, Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din ţară, la coruperea unor responsabili şi la acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.