Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
8.452.829 Votanți în România
46,94 %
691.143 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

10 trilioane $, 10% din PIB-ul global, costul unei invazii în Taiwan. Plătește China acest preț?

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.01.2024 - 16:09
10 trilioane de dolari ar fi costul războiului pentru Taiwan - Foto: Profimedia Images
10 trilioane de dolari ar fi costul războiului pentru Taiwan - Foto: Profimedia Images

10 trilioane de dolari ar fi costul războiului pentru Taiwan. Este 10% din PIB-ul global. Războiul din Taiwan ar avea un cost în sânge și valori atât de vast, încât chiar și cei mai nemulţumiți de actuala situaţie au motive să nu riște.

SHARE

10 trilioane de dolari ar fi costul războiului pentru Taiwan. Este 10% din PIB-ul global. Războiul din Taiwan ar avea un cost în sânge și valori atât de vast, încât chiar și cei mai nemulţumiți de actuala ssituaţie au motive să nu riște un asemenea scebariu.

Bloomberg Economics estimează prețul la aproximativ 10 trilioane de dolari, ceea ce este egal cu aproximativ 10% din PIB-ul global, mai mult decât războiul din Ucraina, pandemia de Covid și criza financiară globală.

10 trilioane de dolari ar fi costul războiului pentru Taiwan

Creșterea economică și militară a Chinei, simțul identității naționale din Taiwan și relațiile instabile dintre Beijing și Washington înseamnă că condițiile pentru o criză sunt îndeplinite.

Având în vedere relațiile tensionate de peste Strâmtoarea Formosa - numele dat de portughezi Strâmtorii Taiwan, în secolul al XVI-lea, alegerile ţinute de Taipei, pe 13 ianuarie, sunt un potențial punct de aprindere a conflictului.

Puțini mizează pe o probabilitate mare asupra unei invazii iminente a Chinei. Armata Populară de Eliberare nu adună trupe pe coastă.

Citeşte şi: Vestea năucitoare pe care Xi Jinping i-a dat-o lui Biden despre Taiwan. Șeful SUA, fără replică

Rapoartele despre corupția din armata chineză pun la îndoială capacitatea președintelui Xi Jinping de a duce o campanie de succes.

Oficialii americani spun că tensiunile s-au atenuat oarecum la summitul din noiembrie dintre președintele Joe Biden și Xi, care au promis măsuri pentru a atrage investitorii străini.

Totuși, izbucnirea războiului din Ucraina și Gaza amintesc modul în care tensiunile de lungă durată pot duce la un conflict.

Citeşte şi: China a mituit un pilot din Taiwan cu 15 milioane $ ca să fugă cu un elicopter american CH-47

Toată lumea, de la investitorii de pe Wall Street, până la planificatorii militari și companiile care se bazează pe semiconductorii din Taiwan, îşi iau măsurile prudenţiale denecsare pentru a se proteja împotriva riscului de război.

Experții în securitate națională din Pentagon, grupurile de reflecție din SUA și Japonia și firmele globale de consultanță pun în joc scenarii.

Cel mai blând ar fi o carantină maritimă chineză a Taiwanului, cel mai dur - confiscarea insulelor periferice ale Taiwanului și o invazie chineză la scară largă.

Citeşte şi: Putin a mers cu „valiza apocalipsei” în China să se întâlnească cu Xi. Planul dictatorilor

Jude Blanchette, expert în China, la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, spune că interesul pentru o criză a Taiwanului, din partea firmelor multinaționale pe care le recomandă, a explodat, de la invazia Rusiei, în 2022, asupra Ucrainei.

Subiectul apare în 95% dintre conversații, a spus el. Invazia Ucrainei și penuria de semiconductori, pe măsură ce lumea s-a redeschis, după blocajele de la Covid, oferă o mică imagine a ceea ce este în joc, pentru economia globală.

Impactul războiului în strâmtoarea Taiwan ar fi mult mai mare. Taiwan produce majoritatea semiconductoarelor avansate din lume, precum și o mulțime de cipuri evoluate.

Miza în cifre este ameţitoare

La nivel global, 5,6% din valoarea adăugată totală provine din sectoarele care folosesc cipurile, ca intrări directe de capital, care se ridică la aproape 6 trilioane de dolari.

Capitalizarea totală a pieței, pentru primii 20 de clienți ai gigantului de cipuri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., este de aproximativ 7,4 trilioane de dolari.

Strâmtoarea Taiwan este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume. Bloomberg Economics a modelat două scenarii: o invazie chineză, care atrage SUA într-un conflict local, și o blocadă, stopează Taiwanul din comerțul cu restul lumii.

Blocaj

O suită de modele este utilizată pentru a estima impactul asupra PIB, ținând cont de lovitura adusă aprovizionării cu semiconductori, perturbarea transporturilor în regiune, sancțiunile comerciale și tarifele și impactul asupra piețelor financiare.

Pentru principalii protagoniști, pentru alte economii majore și pentru întreaga lume, cel mai mare impact vine de la semiconductorii lipsă. Liniile de fabrică de producţie de laptop-uri, tablete și smartphone-uri – unde cipurile de ultimă generație din Taiwan sunt de neînlocuit – ar fi blocate.

Automobilele și alte sectoare, care folosesc cipuri de gamă inferioară, ar avea de asemenea un impact semnificativ. Barierele în calea comerțului și un șoc semnificativ de reducere a riscului pe piețele financiare se adaugă costurilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te