China a mituit un pilot din Taiwan cu 15 milioane $ ca să fugă cu un elicopter american CH-47

DE Adina Mutăr | 12.12.2023 - 19:59
China a mituit un pilot din Taiwan cu 15 milioane $ ca să fugă cu un elicopter american CH-47 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

China a mituit un pilot din Taiwan cu 15 milioane $ ca să fugă cu un elicopter american CH-47. Pilotului taiwanez, care plănuia să dezerteze în Republica Populară Chineză (RPC), i s-a promis că familia sa va fi protejată dacă duce un Chinook Marinei Armatei Populare PLAN.

SHARE

China a mituit un pilot din Taiwan cu 15 milioane $ ca să fugă cu un elicopter american CH-47. Ca parte a schemei de dezertare, individul ar fi trebuit să aterizeze un Chinook pe o navă PLAN în strâmtoarea Taiwan.

În plus față de 15 milioane de dolari, pilotul a fost asigurat de oficialii chinezi că familia sa va avea voie să iasă în siguranță din Taiwan în cazul invaziei plănuită de Beijing.

China a mituit un pilot din Taiwan cu 15 milioane $ ca să fugă cu un elicopter american CH-47

Pilotul în cauză a fost numit lt. col. Hsieh al Armatei Republicii Chineze taiwaneză (ROCA), ca parte a unui rechizitoriu lansat astăzi de Biroul Procurorilor de la Înalta Curte din Taiwan.

Hsieh a fost arestat în august în urma unei informații ce a dus la dejucarea schemei de dezertare,și a fost audiat la 12 decembrie de un tribunal din Taiwan.

Potrivit rapoartelor, Hsieh – precum și un grup mai larg de spioni din cadrul armatei taiwaneze legat de dezertarea sa – a fost în vizorul forțelor de ordine din Taiwan încă din primăvară.

Înainte de dezvăluirile de astăzi, autoritățile au inculpat la 27 noiembrie un grup de ofițeri taiwanezi activi și pensionați pentru spionaj în favoarea Chinei. 

Conform raportării South China Morning Post, Hsieh a fost abordat inițial în iunie de presupuși oficiali de informații chinezi prin intermediul unui ofițer ROCA pensionat.

Ca parte a planului său de dezertare, Hsieh trebuia să piloteze un elicopter CH-47SD Chinook - din care ROCA are în prezent aproximativ opt - spre o navă a Armatei Populare  de Eliberare (PLAN), posibil unul dintre cele două portavioane existente ale Chinei; fie 001 Liaoning, fie Shandong.

Citește și: China amenință SUA, care vrea să plaseze rachete Typhon în Taiwan. Aluzii la o confruntare nucleară

Hsieh a sugerat ca PLAN să efectueze exerciții navale în apropierea orașului-port Kaohsiung din sudul Taiwanului înainte de dezertarea sa, susțin procurorii.

Acest lucru a fost sugerat pentru ca pilotul să nu fie nevoit să treacă „linia mediană” sensibilă ce traversează strâmtoarea Taiwan și servește ca graniță de facto între China continentală și Taiwan.

Citește și: China și Taiwan, tensiuni la cote maxime. O navă de război australiană a ajuns în Strâmtoarea Taiwan

Ocolirea liniei mediane ar fi minimizat șansele ca Chinook să fie interceptat de avioanele de luptă taiwaneze în zbor spre nava PLAN, susțin procurorii.

PLA nu are nicun aparat de zbor cu rotor în tandem și vrea să dezvolte modele îmbunătățite de transport greu.

Modelul CH-47SD este un precursor al modelelor mai recente ale Chinook, ceea ce l-ar fi făcut și mai atrăgător pentru scopuri de inginerie inversă. Avionica de la bord, precum și valoarea potențială de informații a echipajului ar fi putut fi, de asemenea, atractive pentru China.

Ca parte a înțelegerii, soția și copiii lui Hsieh urmau să fie ajutați să emigreze în Thailanda – prin obținerea de vize thailandeze – în cazul „invadării Taiwanului de către China în viitorul apropiat”. 

Potrivit procurorilor taiwanezi, Hsieh a susținut o teleconferință cu agenți chinezi în iulie pentru a discuta detaliile dezerării, precum și planurile de urgență pentru emigrarea familiei sale în Thailanda.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te