Putin a mers cu „valiza apocalipsei” în China să se întâlnească cu Xi. Planul dictatorilor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.10.2023 - 13:10
Putin a mers cu „valiza apocalipsei” în China să se întâlnească cu Xi - Foto: Profimedia images
Putin a mers cu „valiza apocalipsei” în China să se întâlnească cu Xi - Foto: Profimedia images

Dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin a mers la Beijing „înarmat” cu valizele nucleare pentru a se întâlni cu liderul chinez Xi Jinping, în vederea consolidării relațiilor dintre cele două țări. Cei doi lideri au discutat despre Taiwan și despre „ruta rusă a Mării Nordului”.

SHARE

Președintele Vladimir Putin a numit Taiwanul "a doua parte a Chinei" și a spus că "aceasta este toată China". Totodată, el l-a lăudat miercuri pe președintele chinez Xi Jinping pentru Inițiativa Belt and Road (BRI) și a invitat la investiții globale în ruta Mării Nordului, despre care a spus că ar putea aprofunda schimburile comerciale între est și vest.

Putin a mers cu „valiza apocalipsei” în China să se întâlnească cu Xi. Planul pentru Marea Nordului

Vorbind în cadrul celei de-a doua călătorii cunoscute în afara fostei Uniuni Sovietice de la războiul din Ucraina, Putin i-a mulțumit liderului chinez pentru invitație și a declarat că Rusia ar putea juca un rol-cheie în renașterea modernă a vechiului Drum al Mătăsii de către China.

Putin l-a numit pe Xi "prietenul său drag" și a lăudat Inițiativa "Centura și drumul" pentru a aduce lumea laolaltă sub egita totalitarismului.

Citește și: Viktor Orbán a „fugit” de Iohannis și s-a dus direct la Putin să „înlănțuiască” Ungaria de Rusia

Cu puțin timp înainte ca Putin să înceapă să vorbească, o mână de delegați europeni, inclusiv fostul premier francez Jean-Pierre Raffarin, au ieșit din sală, a declarat un martor al Reuters.

Putin vrea să pună Rusia „pe picior de egalitate” cu China

"Rusia și China, la fel ca majoritatea țărilor lumii, împărtășesc dorința de cooperare egală și reciproc avantajoasă pentru a obține un progres economic universal, durabil și pe termen lung și bunăstare socială, respectând în același timp diversitatea civilizației și dreptul fiecărui stat la propriul model de dezvoltare", a spus Putin.

Putin a spus că Inițiativa "Centura și drumul" se potrivește cu Rusia, care, potrivit lui, dezvoltă o serie de infrastructuri de transport care să traverseze cea mai mare țară din lume, în special de la Ruta maritimă nordică, care pornește de la Murmansk, în apropiere de granița Rusiei cu Norvegia, spre est, până la Strâmtoarea Bering, în apropiere de Alaska.

Citește și: Xi Jinping, lovitură pentru marele „prieten” Vladimir Putin: Vrea mai puțin petrol rusesc

"În ceea ce privește Ruta maritimă nordică, Rusia nu doar le oferă partenerilor săi să folosească în mod activ potențialul său de tranzit, voi spune mai mult: invităm statele interesate să participe direct la dezvoltarea sa și suntem pregătiți să asigurăm navigația, comunicarea și aprovizionarea fiabilă a spărgătorilor de gheață", a declarat Putin.

"Începând de anul viitor, navigația pentru navele de marfă din „clasa de gheață” pe întreaga lungime a rutei maritime nordice va deveni un an întreg".

Putin, care a participat la summiturile Inițiativei "Centura și drumul" anterioare, a adus o delegație de rang înalt de la Moscova.

Printre înalții oficiali ruși s-au numărat ministrul de externe Serghei Lavrov, care urmează să viziteze în curând Coreea de Nord, vicepremierul Alexander Novak, principalul său om de referință în domeniul petrolului și gazelor, și vicepremierul Dmitri Cernîșenko.

De asemenea, au fost prezenți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consilierul economic al Kremlinului, Maxim Oreshkin, consilierul de politică externă al Kremlinului, Iuri Ushakov, ministrul economiei, Maxim Reshetnikov, și Igor Morgulov, ambasadorul Rusiei în China, potrivit Reuters.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te