Birocraţia împiedică punerea în aplicare a Legilor Educaţiei. Alte 25 de ordine de ministru și hotărâri de guvern care să aplice noile legi ale Educației întârzie.
Actuala Lege a Educației se va modifica substanțial, în curând, urmând să fie aduse schimbări, printre altele, în privința examenului de Bacalaureat și a duratei studiilor universitare de doctorat, după cum reiese din două proiecte trecute de Parlament.
Nicolae Ciucă consideră că prin intermediul Legilor Educaţiei, promulgate marţi de Klaus Iohannis, învăţământul românesc se adaptează noilor dezvoltări ale tehnologiei, oferind elevilor un act educaţional de calitate.
Klaus Iohannis a declarat că Legile Educaţiei oferă "un cadru solid", pe care se poate construi un sistem de învăţământ pregătit pentru "încercările vremii", însă cele două acte normative nu vor rezolva problemele acute ale sistemului educaţional dacă nu vor fi puse în aplicare.
Ministrul Educației, Ligia Deca a declarat în plenul Senatului că vor fi introduse o serie de modificări în noile legi ale Educației. Printre acestea se numără și beneficii pentru dascălii care merg să predea în zone defavorizate.