Birocraţia împiedică punerea în aplicare a Legilor Educaţiei

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.01.2024 - 11:58
Birocraţia împiedică punerea în aplicare a Legilor Educaţiei - Foto: Pexels/Pixabay/CC0

Birocraţia împiedică punerea în aplicare a Legilor Educaţiei. Alte 25 de ordine de ministru și hotărâri de guvern care să aplice noile legi ale Educației întârzie.

SHARE

Birocraţia împiedică punerea în aplicare a Legilor Educaţiei. Alte 25 de ordine de ministru și hotărâri de guvern care să aplice noile legi ale Educației întârzie să apară.

Aceasta deși au avut termen 1 ianuarie 2024. Printre ele: regulamentul pentru liceele pedagogice și noul format al actelor de studii.

Birocraţia împiedică punerea în aplicare a Legilor Educaţiei

Peste 20 de ordine de ministru (OME) și hotărâri de guvern (HG) care să pună în aplicare prevederile din legile educației 198/2023 și 199/2023 nu au apărut marți, 2 ianuarie, deși au avut ca termen de implementare, stabilit de Ministerul Educației prin ordin de ministru, 1 ianuarie 2024.

Cu alte cuvinte, Ministerul Educației încalcă propria lege. Guvernul pregătește, însă, o ordonanță de urgență prin care să decaleze termenele impuse pe 1 septembrie – detalii mai jos.

10 de acte normative țin de învățământul preuniversitar, iar 15 de învățământul universitar, conform monitorizării făcute de Edupedu.ro pe baza ordinului de ministru al Educației care aprobă termenele până la care toată legislația subsecventă noilor legi ale educației să fie adoptată.

Citeşte şi: Legea Educației, un „talmeș-balmeș”: Un elev cu media 4,59 ia bursă de merit după noile modificări

Printre actele normative întârziate se numără:

Planul național pentru siguranța în învățămâtul preuniversitar, care să fie aprobat prin hotărâre de guvern – procedura cazurilor de violență a apărut în octombrie, ar urma pe 1 februarie și HG pentru aprobarea Planului național de combatere a violenței școlare

Hotărârea de Guvern (HG) privind tipul de informații conținute și formatul actelor de studii, pusă în consultare publică pe 24 noiembrie 2023, care prevede un cod QR pe diplome din 2024-2025

Citeşte şi: VIDEO Klaus Iohannis: Reformele educaţionale necesită răbdare şi perseverenţă

- Ordin de ministru pentru aprobarea regulamentului de organizare a învățământului pedagogic. Cel în vigoare este aprobat prin OME 4.812 din 2020

- Cele mai multe acte nu au fost puse nici în consultare publică, aceasta fiind prima etapă până la o dezbatere online sau, dacă Ministerul Educației nu organizează o astfel de consultare, prima etapă până la discutarea în ședința de guvern și aprobare – în cazul Hotărârilor de Guvern.

Pe 8 decembrie, erau aproape 40 de ordine de ministru și de hotărâri de guvern care nu au intrat în vigoare la 1 decembrie, conform edupedu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te