Violențe în școli: Profesorii propun exmatriculari, detenție școlară, amenzi pentru părinți

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.04.2023 - 14:22
Sală de clasă (imagine cu caracter ilustrativ) - Foto: pexels.com/Dids

Pe fondul creșterii actelor de violență în școli, profesorii solicită Guvernului să intensifice măsurile de prevenire și să înăsprească legislația. Ei propun, printre ele, reintroducerea exmatriculării, posibilitatea de detenție școlară și amenzi pentru părinți.

SHARE

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ solicită parlamentarilor ca, odată cu discutarea proiectului Legii privind învățământul preuniversitar, să instituie măsuri de protecție pentru angajații din învățământ.

„În școală trebuie să existe un climat de ordine, disciplină şi respect în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale, iar noua lege trebuie să ofere cadrelor didactice autoritatea de a lua decizii oportune, care să le permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare”, spun sindicaliștii, subliniind că școlile se confruntă cu acte de violență și consum de droguri, iar profesorii au nevoie de pârghii pentru a putea rezolva problemele.

Citește și: Valentin, fiul soților Ceaușescu, apariție surpriză într-un documentar despre Bölöni. Are 75 de ani

„Cadrele didactice sunt lipsite de apărare, iar unitățile de învățământ nu au instrumentele reale, necesare și concrete pentru a lua măsuri imediate și eficiente în situația unor violențe întreptate împotriva salariaților.

Sancțiunile/măsurile actuale – precum mutarea disciplinară, scăderea notei la purtare (operabilă doar la sfârșitul anului școlar) – sunt complet lipsite de eficiență.

La ora actuală, în multe școli avem probleme legate de violență, de consumul de droguri și nu numai. […] Avem nevoie de consilieri și psihologi școlari care să discute cu elevii și părinții pentru a preîntâmpina asemenea fapte.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „Spiru Haret“, relatează presasm.ro. 

Citește și: Fotbalistul Adrian Petre, liber de contract și pe teren, și în dormitor. Miss Universe l-a părăsit

Propunerile profesorilor din FSE „Spiru Haret“ pentru reducerea violenței în școli

FSE „Spiru Haret“ a venit și cu propuneri pentru reducerea violenței în școli, printre ele fugurând reintroducerea în lege a exmatriculării, inclusiv cea pe termen limitat, dar și detenția școlară și amenzi pentru părinți.

Instituirea prin lege a sancțiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispozițiilor privind obligativitatea învățământului.

- activitate în folosul unității de învățământ sau comunității
- detenția școlară, prin care se înțelege faptul că elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise
- pentru abateri deosebit de grave, mutarea elevilor în centru de reeducare ce se impun a fi reînființate.
- valorizare a notei la purtare în sensul de a fi luat în calcul în mod obligatoriu la admiterea la liceu + media de bacalaureat.
- instituirea prin lege amenzilor plătibile de către părinți/ reprezentant legal pentru faptele copiilor ( indiferent că acestea constau în deteriorări distrugeri ale bunurilor unității sau jignirea / lovirea salariaților acesteia ). Cuantumuri de amenzi diferențiate în raport cu gravitatea faptei.
- normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, criză de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții reprezentanții legali sunt sau nu de acord la solicitarea învățătorului dirigintelui. 
- normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ, nu angajații firmelor de bază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract, care să îi poată controla pe elevi în ghiozdan/rucsac de urgență prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe petarde sau substanțe periculoase / psihotrope.
- obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice.

Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului.
interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar atât în timpul orarului normal cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te