VIDEO Sorin Cîmpeanu: Ne grăbim să promovăm un bacalaureat profesional

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.03.2021 - 19:19
Sorin Cîmpeanu: Ne grăbim să promovăm un bacalaureat profesional

Bacalaureatul profesional trebuie introdus cât mai repede, pentru a stimula pe elevi să aleagă învățământul vocațional, în condițiile în care piața muncii are nevoie de meseriași, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

SHARE

 

 

Învățământul profesional va fi o alternativă viabilă pentru tineri atunci când va fi bun și pentru copilul tău, nu doar pentru copilul altora, a explicat ministrul Educației, în cadrul #Educație 2021, eveniment organizat de Newsweek România.

„În momentul în care vom avea această schimbare de mentalitate, vom avea și o schimbare în societate.

Dar până atunci, Ministerul Educației este dator să promoveze un cadru legislativ care să ofere rute deschise și diversificate.

Un elev are și acum posibiltatea ca, după școala profesională, să urmeze un liceu și să susții bacalaureatul. 

Când vom reuși să promovăm un bacalaureat profesional, care să permită accesul către învățământul superior tehnic, înseamnă că vom avea o cale deschisă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: VIDEO Ministrul Muncii: 10% dintre beneficiarii de ajutor social au maxim 4 clase, 26% maxim opt

Investiții în infrastructura școlară

Doar așa poate fi schimbat, din perspectiva cadrului formal, opțiunea asupra învățământului profesionalm a menționat ministrul Educației.

„Vom avea o consultare cu angajatorii și cu toți ceilalți actori implicați în educație, pentru măsuri legislative corecte, care să fie luate cât mai repede. Timpul nu mai are răbdare cu noi.

Învățământul dual e cea mai bună cale de organizare a învățământului profesional. Dar trebuie făcut în parteneriat cu angajatorii. Acolo unde angajatorii nu există, învățământul profesional trebuie să rămână în responsabilitatea statului

Statul trebuie să investească nu doar în infrastructura din liceele tehnologice, ci și în resursa umană.

De asemenea, trebuie angajați consilieri după identificarea unui profil corect, care să îmbine abilitățile unui psiholog cu cele de bun cunoscător al ofertei educaționale”, a precizat Sorin Cîmpeanu, în cadrul #Educație 2021, eveniment organizat de Newsweek România.

Citește și: VIDEO Secretar de stat în Ministerul Educației: Unii părinți au o problemă de mentalitate

Mai puțini elevi în clase

Ministrul Educației a arătat că pentru un proces de educație mai eficient în școlile profesionale și în liceele tehnologice, a dispus că numărul maxim de elevi pentru clasa a noua să scadă de la 28 la 24 pentru filiera tehnologică.

„Se pot constitui clase și cu 12 elevi. Este un pas, dar nu suficient.

Trebuie oferite elevilor condiții, cum ar fi un campus tehnologic, care să transforme învățământul dual o alternativă viabilă. 

Parteneriatul între școală și angajatori este esențial. Ultimele negocieri la nivelul Consiliului European se referă  la un procent minim pe care trebuie să îl aibă orele practice. 

Susținem acest demers. Ponderea orelor practice va crește, pentru că învățământul profesional fără practică nu se poate.

Vom promova învățământul dual și la nivel de învățământ superior. Sunt un fost angajator, care știe cum arată piața muncii”, a menționat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în cadrul #Educație 2021, eveniment organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te