VIDEO. Cum se fac testele de coronavirus în laboratorul Universității de Medicină din Iași

DE Octavia Constantinescu | 06.04.2020 - 11:15

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este pregătită să înceapă testarea probelor în vederea detectării noului coronavirus, în laboratorul de biologie moleculară special amenajat din cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală CEMEX.

SHARE

În laboratorul de biologie moleculară special amenajat din cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală CEMEX sunt instalate două aparate de tip Real-Time PCR. UMF Iași a achiziţionat și un extractor automat de acizi nucleici virali prin intermediul căruia se va asigura acuratețea detecției dar și eficiența prelucrării probelor și a lansat o procedură de licitaţie pentru achiziţionarea a 20.000 de teste Real-Time PCR și kituri de extracție ADN/ARN.

Suma totală estimată pentru aceste achiziții, precum și pentru consumabilele și echipamentele de protecție necesare în laborator este de peste 1.000.000 de lei. Din cauza cererii foarte mari de pe piața internațională și a demersurilor laborioase de autorizare, acest proces durează de trei săptămâni. În această perioadă, s-au organizat fluxurile și funcționarea laboratorului la standard BSL3 (Biosafety Level 3), ceea ce asigură în primul rând protecția optimă a personalului implicat, dar și calitatea diagnosticelor.

„UMF Iași a ales să se implice în această situație dificilă prin care trecem acum, astfel că ne-am mobilizat foarte repede și datorită unei echipe de cercetători entuziaști ai Universității – și aș vrea să-i menționez atât pe directorul CEMEX, conf. univ. dr. Bogdan Tampa, cât și pe domnul prorector Radu Iliescu. Avem infrastructura pe  care ne-o oferă CEMEX-ul – unde am realizat un circuit complex separat cu restul centrului de cercetare, avem și cele două aparate Real-Time PCR, iar ieri, prin bunăvoința partenerilor și furnizorilor locali din Iași, am achiziționat în regim de urgență, din Coreea de Sud, un extractor automat care a sosit, încât la acest moment avem tot ce ne trebuie ca să demarăm și noi activitatea de testare. Așadar avem resursa umană, alcătuită din cadre didactice ale Universității, avem infrastructura, avem echipamentele, de-acum înainte așteptăm kiturile și probele și o să începem să procesăm aceste determinări.”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu cu ocazia unor întâlniri cu reprezentanții presei, care a avut loc astăzi, 3 aprilie, în fața Centrului de Cercetare CEMEX. La conferința de presă au mai participat conf. univ. dr. Bogdan Tampa, directorul CEMEX și  dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Paracheva” Iași.

Rectorul UMF Iași a dezvăluit și numărul testelor care se pot efectua în laboratorul special amenajat: „În principiu, avem posibilitatea, cu aceste două aparate, să efectuăm cel puțin 200 de probe pe zi, dar putem să creștem capacitatea până la 250, poate chiar și mai mult”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te