Unele grădinițe private cer 70% din taxa lunară, deși sunt închise

DE Petru Zoltan | 30.03.2020 - 08:32
Copiii stau acasă, părinții plătesc grădinița/FOTO: facebook.com

Unele grădinițe private le forțează mâna părinților să plătească sute de lei lunar în perioada în care copiii stau acasă, deși cursurile sunt suspendate oficial din cauza pandemiei de coronavirus. Se invocă închiderea definitivă a grădinițelor în caz de neplată.

SHARE

O astfel de situație are loc și la grădinița privată "Prichindel", instituție acreditată de Ministerul Educației.

Motivul invocat de oficialii grădiniței a fost că, în această perioadă, personalul didactic lucrează la niște materialele pentru evaluarea periodică a grădiniței de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).

Oficial, toate școlile și grădinițele sunt închise până pe 22 martie, dar ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că vor rămâne închise pînă după sărbătorile pascale. Asta înseamnă că toate cursurile vor fi suspendate cel puțin până pe 21 aprilie.

Scrisoarea către părinți

Grădinița Prichindel, din București, este condusă de directoarea Denisa Ene. Aceasta le-a trimis părinților o scrisoare oficială cu privire la „situația actuală care ne afectează pe toți și probabil va continua să producă dezechilibre în viața noastră”.

„Deocamdată nu este foarte clară perioada în care vom fi obligați să suspendăm activitățile și nu există nici o procedură a MEC referitoare la modalitatea de recuperare în cazul în care suspendarea va dura mai mult de 2 săptămâni. Este foarte clar că acest lucru va afecta financiar activitatea grădiniței deoarece principala sursă de venituri o reprezintă taxele de școlarizare. Grădinița noastră este acreditată și primește o sumă de la bugetul de stat proporțional cu numărul de copii înscriși, de departe insuficientă pentru a acoperi cheltuielile curente. (…) Așadar, avem rugămintea către dumneavoastră să confirmați continuarea plății în ceea ce privește taxa obligatorie în proporție de măcar 70% pe lună, adică 655 lei/lună. (…) În lipsa unei înțelegeri din partea dumneavoastră este posibil să nu mai avem unde să revenim după perioada de pauză impusă.”

Ce oferă grădinița în schimbul banilor? Aflăm tot din scrisoare: „Grădinița va oferi în schimb pe perioada școlii de vară programul fix redus cu 30% (mai puțin serviciile de masă), în ideea că probabil puțină lume va mai merge în concedii anul acesta.”

Contactată telefonic, directoarea Denisa Ene nu a vrut să ofere lămuriri în legătură cu scrisoarea transmisă, însă a precizat astfel: „cred ca ar fi cazul să luați legătura cu altcineva. Într-un minut o să vă contacteze deținătorul afacerii”. Care nu a sunat.

Ministerul Educației nu dă nici un verdict

Am încercat să obținem un punct de vedere de la ministrul Educației Monica Anisie, dar aceasta a refuzat să răspundă clar dacă o astfel de situație este normală sau ba. Însă, a transmis solicitarea către Direcția Juridică a Ministerului Educației. Juriștii de la Educație au transmis că „fiecare unitate de învățământ preuniversitar are obligația de a respecta măsurile dispuse pe durata stării de urgenţă, corelat cu respectarea cadrului legal specific sistemului național de învățământ. (…) Unitățile de învățământ particular acreditate au dreptul legal de a percepe taxe numai în baza contractului educațional încheiat în mod legal cu părintele/tutorele legal desemnat sau susținătorii legali."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te