Un bazin de înot la 80.000 elevi. În 30 de județe, statul nu a construit niciun bazin pentru elevi

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.07.2021 - 22:53

Perfomanțele înotătorilor români la competițiile internaționale sunt rezultatul unui efort individual. Ele nu vin de pe urma unui sistem educațional stimulativ.

SHARE

Citește și: Tot mai puțini elevi, dar mai sârguincioși

Cifrele seci arată că, în acest moment, statul pune la dispoziție doar 35 de bazine de înot unde elevii pot practica acest sport. Cele mai multe (10) sunt în București.

25 de bazine sunt pentru elevii din ciclul gimnazial, iar alte 10 sunt pentru copiii din liceu.

Un bazin de înot la 80.000 elevi. În 30 de județe, statul nu a construit niciun bazin pentru elevi

 

„Bazinul de înot este bazinul de apă destinat elevilor și studenților pentru înot care poate fi acoperit sau neacoperit”, explică Institutul Național de Statistică ce a luat în considerare atunci când a întocmit statistica.

Citește și: DOCUMENT EXCLUSIV Comisia Europeană desființează capitolul PNRR de Digitalizare. Costuri suspecte

Cele 25 de bazine de înot puse la dispoziție pentru elevii din clasele I – VIII sunt în 11 județe și în Muncipiul București.

Cele 10 bazine de înot pentru elevii din liceu se află în 6 județe și București.

Cum unele județe au bazin și pentru elevii de gimnaziu și pentru cei de liceu, în total doar 13 județe și municipiul București pun bazine de înot la dispoziția elevilor.

La finalul anului scolar 2018-2019 în sistemul de educaţie preuniversitar erau înscrişi 2, 8 millioane de copii şi elevi. Astfel, există un bazin la 80.000 de elevi.

Performanțele olimpice ale României la înot par a fi mai degrabă rezultatul unor inițiative private decât un efort inteligent al statului român.

Performanțe olimpice remarcabile

David Popovici, copilul minune al înotului românesc şi mondial, a făcut o cursă formidabilă în finala de la 200 m liber, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în care a obţinut un excelent loc 4, la doar două sutimi de medalia de bronz.

Popovici a luat startul pe primul culoar, iar după primii 50 m a fost al treilea, a întors al patrulea la 100 m şi al şaselea la 150 m, după care pe ultima lungime a avut un finiş excelent, terminând pe locul 4, cu 1:44.68, la doar două sutimi de bronzul olimpic. El s-a calificat și în finalele de 50 și 100 de metri.

Camelia Alina Potec a câștigat medalia de aur la 200 m liber la Olimpiada de la Atena.

Diana Mocanu a câștigat două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, în probele de 100 și 200 de metri spate.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.