Trei români se află pe lista celor mai buni cercetători la nivel mondial în AI și informatică

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 30.01.2024 - 18:12
Trei români se află pe lista celor mai buni cercetători la nivel mondial în AI și informatică Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Într-un top făcut la nivel mondial. trei români se clasează pe lista cercetătorilor specializați în inteligență artificială și informatică.

SHARE

Trei cercetători români specializați în informatică au fost incluși în lista celor mai prestigioși 68 de membri ai Asociației pentru Mașini de Calcul (ACM), pentru contribuții speciale în domeniu, în 2023.

Asociația pentru mașini de calcul, a desemnat 68 de bursieri pentru contribuțiile transformatoare la știința și tehnologia informatică.

Toți participanții din 2023 sunt membri ACM de lungă durată care au fost selectați de colegii lor pentru inovații revoluționare care au îmbunătățit modul în care trăim, lucrăm și ne jucăm, potrivit ACM.

Trei români se află pe lista celor mai buni cercetători la nivel mondial în AI și informatică

Cei trei cercetători sunt Maria-Florina Balcan, de la Universitatea Carnegie Mellon (pentru contribuții la fundamentele învățării automate și aplicațiile acesteia la economia algoritmică și proiectarea algoritmilor), Corina Păsăreanu, tot de la Carnegie Mellon University și NASA Ames (pentru contribuții la dezvoltarea și aplicarea execuției simbolice și a verificării compoziționale) și Ștefan Saroiu, de la Microsoft (pentru contribuții la securitatea memoriei și trusted computing).

CV-uri impresionante

Citește și: Cercetător român la Oxford: Boli incurabile pentru care va exista leac foarte curând. „E o speranță”

Maria-Florina (Nina) Balcan este un informatician româno-american ale cărui cercetări investighează învățarea automată, teoria jocurilor algoritmice, informatica teoretică, inclusiv învățarea activă, metodele nucleului, mecanismele de eșantionare aleatorie și prețurile fără invidie. Este profesor asociat de informatică la Universitatea Carnegie Mellon.

Corina Pasareanu este un om de stiinta ACM Distinguished, care lucrează la NASA Ames. Ea este afiliată cu KBR și CyLab al Universității Carnegie Mellon.

Citește și: Cum aplicăm cu succes la universitățile din străinătate. Newsweek LIVE

Interesele sale de cercetare includ verificarea modelelor, execuția simbolică, verificarea compozițională, analiza probabilistică a software-ului, autonomie și securitate.

Programul ACM Fellows , inițiat în 1993, celebrează contribuțiile excepționale ale membrilor lideri în domeniul informaticii. Aceste personalități au ajutat la iluminarea cercetătorilor, dezvoltatorilor, practicienilor și utilizatorilor finali ai tehnologiei informației din întreaga lume. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te