Guvern: Testele se asamblează într-un minut
„Fiecare școală are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei școli. Va apela la colegi, cadre didactice, va apela la personal didactic și didactic auxiliar, personal nedidactic, și acolo unde există un rol foarte important, îi rog pe cei care sunt angajați ai Ministerului Sănătății, asistenți medicali, să se implice în acest proces. Sunt convins că se vor implica...
Personalul medical din școli va trebui să sprijine procesul…. Acolo unde profesorii consideră că nu se pot implica în acest proces sau nu există infrastructură, elevii primesc testele pentru o săptămână și pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților”, a spus Cîmpeanu la Antena 3.
Citește și: Cîmpeanu: Directorul școlii, responsabil cu asamblarea testelor de salivă. Când intervin părinții
Ministrul a vrut să demonteze afirmația că procesul de asamblare a testelor de salivă nu ar fi unul sigur din punct de vedere sanitar. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că asamblarea unui set de două teste de salivă, cu toate componentele poate fi realizată într-un minut, fiind folosite mănuşi sterile şi pungi sterile cu fermoar pentru această procedură.
În cursul zilei de azi, alături de ministru sănătății a realizat trei videoclipuri în acre arată cum se pregătesc și se realizează testele antigen de salivă pentru depistarea covid la copii.
Citește și: VIDEO Rafila și Cîmpeanu demonstrează, în trei clipuri, cum se realizează un test de salivă la copii
Sindicatele nu cred că testele sunt 100% igienice
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret" solicită Guvernului României blocarea distribuţiei testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 şi distribuirea în unităţile de învăţământ a unor kit-uri individuale, întrucât testele care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară.
„Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual. Solicităm, pe această cale, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerinţele de performanţă şi de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în acelaşi timp şi regulile sanitare.
De asemenea, cerem public Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziţionate şi livrate dezmembrate, şi nu sub formă de kit individual. Ne întrebăm ce a stat la baza luării unor astfel de decizii şi dacă această licitaţie a respectat legislaţia în vigoare?!", se arată într-un comunicat al celor două federaţii sindicale reprezentative pentru învăţământul preuniversitar.
Citește și: Testarea elevilor: Anglia, în școală. Franța, acasă. Germania, de 3 ori/săptămână. Bulgarii refuză
Părinți: Testele pot deveni inutilizabile
Modul în care sunt ambalate aceste teste (în kit-uri de 25/50 buc) a generat din nou nemulțumiri în rândul cadrelor didactice care sunt puse în situația de a le reambala în kituri pentru uz individual”, afirmă Federația Națională a Părinților.
Federația Națională a Părinților spune că o măsură ce ar fi trebuit să contribuie la prevenirea infectării cu Covid-19 în mediul şcolar riscă să genereze haos și să devină un eșec.
„Ministerele implicate nu au considerat necesară lansarea unei astfel de campanii, testele ajungând în școli fără ca toți părinții să conștientizeze importanța aplicării lor și să cunoască modul de utilizare a testelor… Instrucțiunile privind utilizarea testelor prevăd, printre altele, că: se păstrează testele între +2 — +30°C, se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu, se asigură permanent dezinfecția mâinilor și a suprafețelor etc.
Reambalarea testelor în kituri pentru uz individual, riscă să îi determine și pe părinții care sunt de acord cu testarea copiilor să refuze acest lucru, în lipsa unei garanții că procedura a fost desfășurată în condiții de siguranță. Transportul cutiilor cu teste între IGSU, ISJ-uri și unitățile de învățământ și depozitarea acestora la temperaturi de sub 2 grade, le poate face inutilizabile”, arată Federația.
Consiliul Național al Elevilor: testare și în weekend
„În ultimele zile, oficialii din educaţie şi sănătate au declarat că testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli, gata să fie folosite de elevi şi profesori, astfel încât să se contureze un spaţiu sigur pentru continuarea cursurilor în format fizic.
Totuşi, autorităţile au întârziat nepermis de mult cu achiziţia şi livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătăţii prezintă lacune de aplicare. Practic, observăm o tendinţă generală din partea profesorilor de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipseşte în cea mai mare parte dintre unităţile de învăţământ. În acest caz, cine este responsabil de coordonarea procedurii la nivel şcolar?”, afirmă Consiliul Naţional al Elevilor.
Într-o petiție semnată de 43.000 de persoane, elevii cer: regândirea procesului de administrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, astfel încât acestea să poată fi folosite în spațiul școlar (după consultarea elevilor, părinților și profesorilor), dar și extinderea testării rapide antigen în școli, în zilele de weekend.