Cum câștigă Ministerul Educației bunăvoința sindicaliștilor. Plătiți ca profesori, deși nu predau

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.03.2023 - 21:42
Liderii sindicali care protestează, plătiți de Ministerul Educației - Foto: INQUAM PHOTOS, Călin Goerge

Sindicaliștii din Educație sunt într-un grav conflict de interese. Ei protestează împotriva Ministerului Educației. Dar Ministerul Educației plătește sindicaliștilor peste 100 de norme didactice fără ca aceștia să treacă vreodată pe la cursuri.

SHARE

Un conflict de interese uriaș se petrece în cadrul marilor filiale sindicale din educație. Zeci de sindcaliști-profesori, dintre cei care ies în stradă, zilele acestea, să protesteze împotriva Ministerului Educației sunt plătiți chiar de Ministerul Educației. Problema și mai mare este că liderii de sindicat sunt plătiți de Ministerul Educației ca profesori deși nu trec niciodată pe la cursuri.

Protestează împotriva celor care îi plătesc pentru nimic

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” anunţă organizarea mai multor acţiuni de pichetare a prefecturilor judeţene”, aflăm dintr-un comunicat comun transmis azi de către FSLI şi ederația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Vor fi pichetate șase județe în această săptămână și alte județe săptămâna viitoare. Sindicaliștii estimează că la propteste vor veni între 50 și 300 de oameni. Sau sindicaliști.

Newsweek România a scris, în exclusivitate, că acești sindicaliști care ar trebui să lupte „pe viață și pe moarte” pentru drepturile profesorilor cu Ministerul Educației, au fost „cumpărați” (un termen tare, dar corect) tocmai de Ministerul Educației.

Plătiți să nu profeseze

În februarie 2023, Newsweek România arăta că sute de sindicaliști din educație sunt plătiți ca profesori deși ei nu trec niciodată pe la școală. 

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Educației spunea că legea îi permite să plătească sindicaliștii ca profesori deși aceștia nu predau. 

„Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, reglementează la art. 263 alin. (10) posibilitatea ca persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ să beneficieze de degrevare de post didactic/normă ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ”, explica Ministerul Educației pentru Newsweek.

Prin degrevarea de normă, acești profesori - sindicaliști primesc salarii de profesor, dar nu își țin orele.

Degrevarea se poate face total și atunci sindicaliștii nu țin niciun fel de cursuri - cazul marilor lideri de sindicat.

Sau degrevarea poate fi parțială, să spunem de 50% și atunci sindicaliștii își țin doar jumătate din cursuri. În ambele cazuri, profesorii-sindicaliști sunt plătiți cu normă întreagă.

128 de norme plătite deși nu predă nimeni

În total, Ministerul Educației oferă, anul acesta, 128 de norme didactice pentru care sindicaliștii iau bani fără să predea.

Citește și: EXCLUSIV Ministerul Educației plătește 128 norme didactice sindicaliștilor care nu trec pe la școală

Ministerul a refuzat să spună dacă și șefii de sindicat sunt degrevați de la predare, dar sursele Newsweek susțin că acest lucru se întâmplă.

De altfel, în 2021, atât Simion Hăncescu cât și Marius Nistor au fost degrevați de norma didactică, fiind plătiți fără să predea. Sub pretextul că muncesc prea mult ca sindicaliști și nu mai au timp să predea.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu a fost degrevat de normă în 2021 când a primit 3.700 de lei deși nu a predat nicio oră la liceul de Arte Slobozia.

Citește și: Sindicalistul Hăncescu: 3.700 lei ca profesor fără să dea pe la școală. Venit total: 19.500 lei/lună

De același privilgeiu a beneficiat un alt mare lider de sindicat. 

Marius Nistor este președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și a beneficiat, în 2021 de o degrevare de normă. El a încasat 47.000 de lei deși nu a preda la clasă la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.

Marius Nistor ne-a spus atunci că „salariul nu este condiționat de prezența la ore deoarece, prin degrevare, mi-am asumat să particip la procesul de monitorizare a sistemului de învăţământ și să reprezint membrii de sindicat în relația cu terții”.

Și în 2023 participă la procesul de monitorizare.

Citește și: Marius Nistor: 13.500 de lei pe lună ca șef de sindicat, 4.000 lei ca profesor fără să predea

Privilegiile menținute și de Ligia Deca

În Noua lege a Educație, sindicaliștii își păstrează privilegiile:

„(11) Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control poate fi degrevat total sau parţial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, elaborate prin consultarea federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar.

De acelaşi drept pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.

Prin acelaşi ordin se stabilesc atribuţiile persoanelor degrevate de norma didactică”, potrivit Legii educației aflată în dezbatere publică.

Aceste privilegii, slăbesc nu doar mișcarea sindicală, dar și forța acesteia de a convinge profesorii că sunt în slujba lor. Și tot de asta, la protestele sindicaliștii se adună între 50 și 300 de oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te