Pe 1 februarie a intrat în vigoare Ordinul nr. 3.051 din 2024 care stabileşte obligaţiile profesorilor de a completa declaraţiile de interese că nu meditează elevii de la clasă.
Schimbări majore în educație! Ce trebuie să facă profesorii din această lună? E obligatoriu
Directorii de școli trebuie să informeze profesorii și să afișeze ordinul în format fizic și pe site-ul instituției, conform unei note a Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
Toți profesorii au obligația să completeze declarația că nu fac meditații cu elevii de la clasă, până pe 31 decembrie.
Citește și: Mii de profesori din România se vor lupta cu hackerii. Cum vor fi „antrenați”?
În sistemul de învățământ românesc sunt 212.332 de cadre didactice, potrivit datelor din august 2023 ale Ministerului Educației, care trebui să depună această declarație de interese.
Vă prezentăm pe scurt cele 6 documentele incluse în ordin și pașii necesari pentru aplicarea procedurii:
1. Profesorii sunt informați cu privire la procedură, semnează o notă de informare că au luat la cunoștință.
2. Profesorii completează declarația de interese.
3. Declarația de interese se înregistrează în registrul declarațiilor de interese.
4. Profesorul primește o dovadă că declarația a fost înregistrată.
5. Dacă în urma primirii și verificării declarației se constată neconcordanțe se completează un alt document, o recomandare de rectificare a declarației de interese.
6. Dacă profesorul nu depune declarația, i se solicita printr-un document transmiterea punctului de vedere cu privire la motivul nedepunerii sau depunerii cu întârziere a declarației de interese.
O piață neagră?
Totuși, inspectoratele și Ministerul Educației primesc și acum numeroase reclamații despre dascăli care iau până la 2.000 de lei pe lună pentru pregătire privată de la elevii lor.
Simulările recente ale examenelor naționale arată că, în multe școli, jumătate dintre cei testați ar pica dacă probele s-ar ține acum.
Piața neagă a meditațiilor e estimată la 400 de milioane de euro pe an. Oficialii din educație cunosc fenomenul, deși n-au mers niciodată la sursa problemei.
Citește și: Când intră în vigoare, pentru profesori, declaraţiile de interese. Ce riscă aceia care nu le depun
Ideea din spatele declarației de interese a profesorilor este aceea de a asigura un tratament nediscriminatoriu și o evaluare obiectivă a elevilor dintr-o clasă. Chiar dacă dascălul nu o face în mod direct sau intenționat, este greu să nu-i favorizeze într-un fel sau altul pe elevii de la care primește bani.
Procedura pentru completarea și depunerea declarației de interese a fost deja publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare pe 1 februarie, anul acesta.
Declarația de interese se va face în scris, pe propria răspundere și cuprinde norma didactică, materiile predate și activitățile de pregătire cu elevii, pe bani sau nu.