Cînd intră în vigoare, pentru profesori, declaraţiile de interese. Ce riscă aceia care nu le depun

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.01.2024 - 18:11
Cînd intră în vigoare, pentru profesori, declaraţiile de interese. Ce riscă aceia care nu le depun - Foto: Pexels/fauxels

Cînd intră în vigoare, pentru profesori, declaraţiile de interese. Ce riscă aceia care nu le depun. De mai mult timp, chestiunea meditaţiilor şi alte lucruri legate de activitatea profesorilor au generat animozităţi şi nemulţumiri.

SHARE

Cînd intră în vigoare, pentru profesori, declaraţiile de interese. Ce riscă aceia care nu le depun. De mai mult timp, chestiunea meditaţiilor şi alte lucruri legate de activitatea profesorilor au generat animozităţi şi nemulţumiri, în rândul părinţilor şi elevilor.

Existenţa meditaţiilor, ca instrument suplimentar de instruire a elevilor, este o tradiţie stabilită încă din România comunistă. Când îţi pregăteai copilul pentru examenul de liceu, îl puneai pe meditaţii.

Cînd intră în vigoare, pentru profesori, declaraţiile de interese. Ce riscă aceia care nu le depun

Meditaţii făceau adolescenţii, cel puţin din clasa a XI-a, pentru a se pregăti mai bine pentru facultate, ca să ia examentul. Din start, aceasta denotă lipsa unei instrucţii de calitate în învăţământul oficial, care trebuie completată prin ore suplimentare de instruire, adică prin meditaţiile acestea.

Procedura pentru completarea declarațiilor de interese, de către profesori, a fost publicată în Monitorul Oficial. Ea are legătură directă cu această tară a sistemul românesc de Învăţământ.

Citeşte şi: Profesorii vor avea salarii de 10.000 de lei după creșterile promise de stat. Lista veniturilor

Documentul descrie etapele care trebuie parcurse în fiecare colegiu sau şcoală, în vederea completării, depunerii, înregistrării, transmiterii, rectificării și publicării declarațiilor de interese, de către personalul didactic de predare.

Prevederile procedurii intră în vigoare de la 1 februarie 2024, adică exact în 12 zile.

Conform documentului, profesorii declară în scris, pe propria lor răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal, pentru falsul în declarații, că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost, pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat, în anul școlar în curs.

Citeşte şi: În ce condiţii pot rămâne titulari profesorii, până la 70 de ani

"Falsul în declaraţii este incriminat într-o singură variantă, care constă în declararea necorespunzătoare a adevărului făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe."

Cu alte cuvinte, există profesori care, deliberat, îi pregătesc mai prost pe elevi, la ore, pentru ca dintre ei unii să vină la meditaţii şi profesorii să mai ia pentru asta nişte bani în plus, ca să îi instruiască aşa cum ar trebui să o facă încă de la orele de clasă.

Citeşte şi: Profesorii care dau meditații plătesc impozit mai mic la stat. Cum se întâmplă asta și unde?

Declarațiile de interese trebuie completate de personalul didactic de predare, până pe 31 decembrie a fiecărui an. Profesorilor angajați ulterior datei de 31 decembrie depun declaraţia la maximum 5 zile de la angajare.

Nedepunerea declarațiilor de interese în termenele prevăzute, ca și nedeclararea activităților de pregătire suplimentară, adică meditaţiile, pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat personalul didactic de predare, constituie abatere disciplinară.

Efectul va fi că se va produce un fenomen interesant: profesorii care vor dori să facă în continuare meditaţii vor trebui să îşi pregătească cât pot de bine elevii, la clasă, ca să li se ducă vestea că sunt buni.

Astfel, elevii de la clasele colegilor lor, spre enervarea acestora, vor veni să facă meditaţii la ei, pentru că sunt buni profesionişti, demonstrând asta la orele de clasă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te