Romanian Business Leaders: Digitalizarea sistemului public se va vedea după 2022

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.03.2019 - 13:09

Summitul Romanian Business Leaders a început, miercuri dimineață, la București.

SHARE

Evenimentul reunește 300 participanți: antreprenori și executivi de top, lideri din societatea civilă și peste 40 de speakeri naționali și internaționali. Prima secțiune a evenimentului a fost reprezentată de dezbaterea „Societatea 4.0, lentile prin care privim spre viitor”,moderată de Dan Oros, Romania Marketing Manager, la Google. Discuțiile au vizat start-up-urile, piața de IT și piața muncii.

Radu GEORGESCU, Founding Partner Gecad Ventures : „Fiecare moment e cel mai bun moment să faci un start-up. Este un moment spectaculos. Pentru start-up-urile bune finanțarea a existat mereu. Într-o lume globalizată, poți lua finanțare de oriunde, de la Viena, Londra sau New York.

Și în România, există bani pentru proiectele de IT. Noi suntem atenți la companiile de tehnologie care au un produs cerut la nivel global... Angajații sunt la început în a accepta că acțiunile reprezintă o valoare, dar e mult mai bine decât acum câțiva ani. Avem tot mai multe exemple de angajați care acceptă, la un moment dat, acțiuni și care, după o vreme, ajung milionari, acțiunile lor valorând foarte mult. Angajații-acționari lucrează pentru creșterea firmei, nu pentru job-ul pe care îl au în acel moment.

E greu de ținut start-up-urile în Europa de Est. Ele se mută repede în Londra sau chiar în SUA. Piața este mai puternică în SUA, legislația este mai solidă acolo… și, atunci, acționarii împing firma în această direcție, spre această piață”.    

Steven van GRONINGEN, Președinte Raiffeisen Bank: „Digitalizarea este extrem de  importantă și investim mult în această direcție. Eu fac parte din Innovation Board al Raiffeisen. Dar, apoi, mă întorc în România și găsesc probleme legate de legislație. Dacă nu punem lucrurile la punct în România, atunci clienții își pot deschide un cont oriunde în lume… banii ținuți în plic nu pot finanța economia reală.

Este halucinant să vezi politicieni care spun că noi nu finanțăm economia reală. Despre oamenii angajați în IT, ei oferă o funcție de suport pentru noi. Ne confruntăm cu o atitudină negativă față de sistemul bancar. E un cost în plus, un efort în plus. Dar, găsim oameni care vor să facă parte din echipa noastră. Oamenii trebuie să înțeleagă că o bancă are un rol important în societate, de exemplu, ajută oamenii să își rezolve probleme financiare...

Mă uit în jurul meu și văd multe fețe pe care le-am văzut și în Piața Victoriei. Oamenii de success din business ar trebui să intre într-un dialog legat de ceea ce se întâmplă în țară. Politicienii se confruntă cu o lipsă de încredere. Dialogul nu mai există. Dacă nu vorbim de educație, infrastructură, dacă vorbim doar de lucruri care nu au legătură cu viitorul, cum putem deveni o țară? E nevoie să ne implicăm individual, dar și colectiv”.    

Bogdan ION, Chief Operating Officer EY South – East & Central Europe and Central Asia: „Abordarea tridimensională: angajator – angajat – furnizor de training nu mai funcționază. Se merge într-o direcție multidisciplinară și multidimensională. Colaborarea dintre firmele din același sector, din sectoare diferite, chiar între competitori, dă naștere creativității. Foarte importantă este colaborarea cu universitățile”.      

Radu NEGULESCU, Owner & General Manager Trencadis: „Există mult potențial în digitalizarea sectorului public. Dar, în 2019-2020, nu se va întâmpla nimic. Abia din 2025 vom avea o digitalizare rapidă. Registrul Comerțului va fi primul digitalizat și o dată cu el toate procesele prin care companiile interacționează cu Registul. Asta se va întâmpla în 2022. Resursa umană e o mare problemă, dar noi am reușit să o combatem – atragem oameni cu experiență multă din multinaționale...

Politica e un job full time. Antreprenorii trebuie, însă, să se preocupe de politici, nu de politică. Nu am văzut asociații patronale care să funcționeze. Orice antreprenor care constată existența unor probleme trebuie să reacționeze”. 

Citește și A opta ediție „Romanian Business Leaders Summit” începe miercuri 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te