România: un copil cu COVID la 117.000 de teste distribuite. Irlanda: raport de 1/50. Trei explicații

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.01.2022 - 18:51
România: un copil cu COVID la 115.000 teste distribuite. Irlanda: raport de 1/90. Trei explicații / NPC

Despre testarea elevilor din România se poate spune că a fost un eșec, multe teste dovedindu-se fals pozitive. Există mai multe explicații pentru care foarte puțini copiii au fost depistați cu coronavirus.

SHARE

Elevii în România ar fi trebuit testați de două ori pe săptămână. Procedura a fost oprită, după numai două săptămâni, din lipsa testelor. Nu există o dată clară pentru reluarea procedurii.

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a anunțat că nu vor fi teste în școli deoarece licitațiile sunt contestate. „Au mai depus încă două firme, și uitați-vă cum au lucrat, cel puțin încă o firmă au depus contestații pe același lucru, au așteptat până în ultima zi și au depus astăzi, adică ne blochează mai departe… Există termen, dar termenul poate să fie mi se pare și 15-20 de zile. În mod normal, fiind situația care este, noi sperăm că va fi tratat cu celeritate”, a spus Raed Arafat.

Ce s-a întâmplat când s-au efectuat teste în școli

Potrivit cifrelor remise la solicitarea SpotMedia.ro de Ministerul Educației, în cele două săptămâni în care s-a făcut testarea elevilor, 398 de teste au avut rezultat pozitiv și doar 111 au fost confirmate și cu test PCR.

Potrivit aceleiași surse, 13 milioane de teste de salivă au ajuns în total în școli.

Dacă au fost distribuite 13 milioane de teste de saliva și doar 111 au fost pozitive, rezultă un test detectat pozitiv PCR la 117.8â000 distribuite (nu avem habar câte au ajuns efectiv la părinți/elevi și câte au fost folosite).

Raportul este unul uriaș dacă facem o comparație cu ce se întâmplă în alte state.

Ministrul Educației din Irlanda a comunicat că aproximativ 90.000 de teste antigen au fost distribuite în trei săptămâni ca parte a programului de testare antigen al școlilor. Doar 3,6% dintre teste au fost pozitive, iar testele PCR ulterioare au confirmat o rată de pozitivitate de „puțin peste” 2%. Este vorba de 1.800 de teste confirmate pozitiv. Raportul teste/pozitivare este de 50/1. Sursa AICI

Focare de infecție în școlile SUA

În SUA, numărul elevilor și profesorilor descoperiți pozitiv în școli este mare. Pentru că se testează masiv.

Sindicatul local al profesorilor din Philadelphia a raportat că 1.100 dintre cei 13.000 de membri ai săi au fost testați pozitiv în vacanța de iarnă.

Citește și: Elevii „condamnați” la COVID în școli: fără testare, fără prag de vaccinare și de infectare

În Atlanta s-au înregistrat 306 studenți și 129 de angajați testați pozitiv într-o lună. Cea mai mare rată de pozitivitate a fost în august, când 520 de persoane au fost bolnave. În Atlanta sunt aproape 60.000 de elevi, scrie NY Times.

Ce se întâmplă în patria omicron

În Africa, au fost efectuate 2,86 milioane de teste în rândul persoanelor cu vârsta sub 19 ani. Au fost confirmate 378.083 de cazuri de COVID-19 în laborator și 658 decese în spital, legate de infecția cu COVID-19 între 1 martie 2020 și decembrie 2021.

Citește și: Școlile trec în online când 75% din paturile destinate pacienților COVID din județ sunt ocupate

Cum se explică numărul mic de pozitivare al testelor la copii.

1.     Testele sunt de calitate îndoielnică.

Aspect confirmat de Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a atras atenția asupra rezultatelor testării pe bază de salivă din şcoli. Rafila a spus că este ”surprinzător de mare”. Testele se fac pe bază de salivă, în timp ce în multe alte state colectarea se face din nas.

Citește și: VIDEO Cine este responsabil pentru creșterea facturilor la energia electrică și la gazele naturale

2.     Lipsa unui control privind realizarea testelor.

Nu există o statistică a numărului de teste efectuate la elevi. Testarea elevilor s-a făcut acasă, dar nu există nicio garanție că părinții nu au aruncat testele la gunoi. Autoritățile nu au cerut părinților o dovadă minimă (poză pe telefon cu rezultatul, spre exemplu) a vaccinării. În România, 60% dintre adulți nu s-au vaccinat.

3.     Este posibil ca rata mica de pozitivare să fie dată și de faptul că testele s-au efectuat când România nu era în valul al V-lea al pandemiei. Astăzi, nu avem cunoștiință de modul în care circulă virusul în școli, testarea fiind suspendată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te