Reduceri pentru elevi și studenți la călătoriile cu trenul. Facilități abrogate de pe 3 septembrie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.09.2023 - 17:14
Cum vor circula elevii și studenții cu trenul în acest an școilar / universitar Foto: Facebook / CFR Călători

Elevii și studenții au facilități pentru călătoriile cu trenul însă de la 3 septembrie vor fi abrogate unele facilități. Gratuitatea se va păstra doar pentru unii dintre ei.

SHARE

CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată,

 odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023.

Reduceri pentru elevi și studenți la călătoriile cu trenul. Facilități abrogate de pe 3 septembrie 

Așadar, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Citește și: Trei din patru locomotive din România ar trebui casate. CFR nu are bani de altele noi

Reamintim tuturor că legitmațiile de călătorie valabile la trenurile CFR Călători care circulă în trafic intern pot fi cumpărate cu anticipație.

Înainte de urcarea în tren, recomandăm călătorilor să se asigure că au legitimație de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii aplicate conform reglementărilor în vigoare.

Studenții rămân o perioadă fără reduceri

Deși rămân o perioadă fără reducerea de 50% prevăzută de fosta Lege a educației naționale, odată cu adoptarea Legii învățământului superior, studenții vor beneficia de o reducere de 90% pentru biletele la clasa a II-a în trenuri, și nu numai.

De notat ar fi și extinderea vârstei până la care se acordă reducere. Dacă, înainte, beneficiau de reducerea de 50% doar studenții cu vârstă de cel mult 26 de ani, acum, pentru cea de 90% vor fi eligibili cei cu vârsta până în 30 de ani.

Mai exact, potrivit articolului 128, aliniatul (3) din noua Lege 199/2023, „studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de

 transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani”, scrie tion.ro.

 În plus, „studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi studenţii proveniţi din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal (…) beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”.

Totuși, același aliniat prevede și că „normele metodologice privind transportul cu metroul şi trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului”. Aceasta, însă, încă nu a fost dată, astfel că CFR Călători – sau companiile de transport în comun, de exemplu – nu poate elibera legitimații reduse.

Călătorii gratuite cu trenul pentru elevi

Elevii care sunt înscriși în învățământul obligatoriu beneficiază de gratuitate la transportul cu trenul (Regio și InterRegio), la clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Conform legii, ei beneficiază de:

-legitimații de călătorie gratuite, la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a și tarif de rezervare gratuit pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare;

Citește și: Mesajul unui tată pentru ministrul Transporturilor, după ce copilul său a stat 11 ore în tren

-abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, clasa a 2-a, la toate categoriile de trenuri.

Elevii trebuie să prezinte carnetul de elev (în original), pe care trebuie să fie înscris codul numeric personal (CNP) sau adeverința doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare, prezentată în original.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te