Profesorul Stylianos Syrmoglou, invitat să predea studenţilor Facultatea de Jurnalism

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 04.12.2020 - 08:59
Profesorul Stylianos Syrmoglou Foto: Facebook

Într-un an special, marcat de pandemie, necesitatea informațiilor livrate publicului cu profesionalism este mai importantă ca oricând. Tocmai de aceea Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București anunță organizarea unor întâlniri-eveniment.

SHARE

Potrivit celui mai recent raport anual al Reuters Institute din cadrul Universității Oxford, privind consumul de presă în țări din întreaga lume, doar 38% dintre români au încredere în presă. O altă cercetare a Comisiei Europene, intitulată ,,Monitorizarea Pluralismului Mass-Media în Era Digitală’’ punctează, de asemenea, faptul că cele mai mari amenințări la adresa pluralismului media din România provin din lipsa viabilității economice a pieței media, nivelul scăzut de conștientizare a standardelor jurnalistice și polarizarea partizană a presei.

Într-un an special, marcat de pandemie, necesitatea informațiilor livrate publicului cu profesionalism este mai importantă ca oricând și subliniază fără echivoc responsabilitatea uriaşă a jurnaliștilor. În efortul constant de a forma jurnaliști, care să facă presă cu pasiune, independent și responsabil, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București anunță organizarea unor întâlniri-eveniment ce vor avea loc săptămânal între studenți și personalități ale jurnalismului național și internațional.

Primul invitat al FJSC este prof. univ. dr. Stylianos Syrmoglou, un jurnalist cu peste 30 ani de experiență în presa internațională, care își propune să-i inspire pe studenți în înțelegerea profundă a semnificațiilor și conceptelor ce țin de jurnalismul independent, să analizeze practicile moderne în jurnalism și să crească gradul de conștientizare asupra acestei profesii, aflate permanent sub presiune.

,,Într-o perioadă, în care propaganda, dezinformarea şi fake news sunt practici zilnice în jurnalismul din întreaga lume, inclusiv în România, cel mai adesea sub indicaţia Breaking News, cu potenţialul de a polariza opinia publică, de a provoca frică sau de a induce în eroare oamenii în multe privinţe, iniţiativa domnului decan al FJSC, conf. univ. dr. Antonio Momoc, de a crea oportunităţi studenţilor, pentru a realiza ,,realitatea dureroasă’’ din domeniul mass-media este lăudabilă. Având în vedere că tot mai mulţi cititori şi telespectatori doresc informaţii în care să aibă încredere, iar necesitatea obiectivităţii în jurnalism a devenit acută, am acceptat cu deosebită plăcere să susţin în semestrul al doilea al acestui an, ca invitat la diferite cursuri ale Facultății de Jurnalism, o serie de prelegeri sub titlul ,,Media inside-out”. În funcție de reacția studenților la aceste prelegeri, intenționăm ca această colaborare să ducă la apariția unui nou curs facultativ cu începere din anul universitar 2021-2022. Mulţumesc domnului decan pentru invitaţie şi mă bucur că voi contribui cu experienţa şi cunoştinţele mele la munca sa remarcabilă din facultate”, a declarat prof. univ. dr. Stylianos Syrmoglou.

“Din anul 2005, de când activam ca asistent și apoi ca lector universitar am organizat la FJSC Serile Facultății de Jurnalism cu invitați din mass-media din România. Mulți dintre acești jurnaliști de prestigiu au fost apoi invitați să țină cursuri la FJSC. Acum când Serile FJSC au împlinit 15 ani, am decis să conduc evenimentul la următorul nivel, în plan internațional. Așa a apărut propunerea de colaborare pentru dl Stylianos Syrmoglou căruia îi mulțumesc pentru deschidere. Invitați din media occidentală vor participa din semestrul următor la cursuri și dezbateri cu studenții facultății noastre pentru a împărtăși din experiența lor despre provocările jurnalismului contemporan,” a subliniat conf. dr. Antonio Momoc, decanul FJSC.

Prof. univ. dr. Stylianos Syrmoglou este jurnalist, fost CEO al unor grupuri TV şi profesor universitar. Predă Relaţii Internaţionale, Jurnalism şi Comunicare Strategică la Universitatea din Londra şi Universitatea din Washington şi este invitat de multe alte universităţi sau instituţii internaţionale să ţină prelegeri sau să susţină discursuri despre mass-media, în calitate de speaker principal. Are un doctorat şi un master în Ştiinţe Politice, un master în Comunicare în Masă şi trei diplome de licenţă în Jurnalism, Psihologie şi Relaţii Internaţionale.

 

A lucrat ca jurnalist pentru BBC, Daily Telegraph şi în ultimii 30 de ani, în calitate de CEO, a condus grupuri TV din Grecia (Antenna TV, Alpha TV) sau cotidiane greceşti de mare tiraj. De asemenea, a fost consultant pentru presa internaţională gratuită METRO, în 100 de oraşe, cu sediul în Stockholm şi CEO al multinaţionalei BBDO, o companie din domeniul publicităţii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te