Profesorul Cătălin Osiceanu: „O spun răspicat. Profesorii și elevii sunt categorii sociale diferite”

DE Cătălin Osiceanu | Actualizat: 13.01.2024 - 11:35
Profesorul Cătălin Osiceanu: „O spun răspicat. Profesorii și elevii sunt categorii sociale diferite” - Foto: Freepik (Imagine cu caracter ilustrativ)

O dispută a apărut în spațiul puiblic, după ce o profesoară a cerut ca elevii și profesorii să aibă intrări separate în școală. Ea a adus ca argument: „În primul rând, suntem categorii sociale diferite”. Cătălin Osiceanu, profesor de matematică, a scris despre subiect.

SHARE

Redăm punctul de vedere integral al profesorului Cătălin Osiceanu:

„Bună ziua, dragi ascultători! Aici Soare, afară plouă torențial...” așa s-a exprimat un popular comentator al emisiunii radiofonice „Fotbal, minut cu minut”, ce se difuza în anii ’80.

Această introducere era intenționat formulată, pentru a produce ilaritate, dar prea puțini ascultători cunoșteau că pe prezentator îl chema Soare și i-au pus tot felul de etichete: de aiurit, de neatent, de împrăștiat, și s-au amuzat de această „exprimare nefericită”.

Atunci ne împărțeam în două categorii sociale: cei care cunoștau mesajul și cei care nu-l cunoșteau. Fiecare categorie socială a râs. Unii de umorul de care comentatorul a dat dovadă, iar ceilalți în... bășcălie. Cam asta este diferența dintre umor și bășcălie și atât de mică poate fi granița ce le desparte.

Profesorul Cătălin Osiceanu: „O spun răspicat. Profesorii și elevii sunt categorii sociale diferite”

Poate și eu sunt acuzat acum, prin ochii unora, de exprimarea nefericită „clase sociale” și ar fi tentați să inițieze... bășcălia, dar, aveți puțintică răbdare.

Citește și: Opinia unui profesor: La voi, în școală, ce „vrăji" au mai făcut părinții?

Studiind dicționarul român veți observa, categorie este sinonim cu grup, grupare, iar social este produsul unei activități desfășurate în comun.

Citește și: Cătălin Osiceanu: Demascarea din interior a sistemului de evaluare în învățământul preuniversitar

 
Am avut fericita ocazie ca în facultate să studiez „Psihologia școlară” cu regretatul Profesor Mielu Zlate. 
Iată ce ne spunea, la curs, onorabilul:

„Clasa Școlară este definită drept un grup social specific, compus dintr-un număr de membrii egali între ei și un animator ale căror raporturi sunt reglementate oficial de tipul sarcinii comune și de normele de funcționare”.

András Dancsuly definește colectivul de elevi ca „o grupare de persoane, unite printr-un scop comun, cu o activitate comună, având anumite organe de conducere și o structură organizatorică corespunzătoare sarcinilor concrete pe care le urmărește”.  

Clasa de  elevi este un grup social supus în mod constant influențelor educative exercitate de școala. Ansamblul de elevi ce o compune este un grup social specific, în cadrul   căruia   exista   o   varietate  de   relații   educative.  Aceste   relații  au ca suport raporturile interpersonale din cadrul clasei și relația pedagogică educator - educat. Deși relația   profesor - elev  are un pronunțat caracter didactic,   ea   este   influențata   de pluralitatea de relații interindividuale pe care le are elevul în clasă și în afara ei.

Ioan Nicola definește colectivul de elevi  ca fiind „reuniunea copiilor într-o unitate microsocială în vederea  desfășurării activității instructiv-educative”.

Niciunde, în aceste definiții,  profesorul nu este parte componentă a acestor grupuri sociale.

Revenind la DEX, să analizăm contextual legătura dintre grup și categorie.

grup, grupuri (substantiv neutru)
2. Ansamblu de persoane reunite (în mod stabil sau temporar) pe baza unei comunități de interese, de concepții etc.
sinonime: colectiv grupă
2.1. Grup social = categorie socială, clasă socială.

Plecând de la isteria generată de o așa zisă „exprimare nefericită” a unei profesoare, cum că elevii și profesorii sunt categorii sociale diferite, citind comentariile unora care s-au întrecut în a pune la zid (a câta oară?!) corpul profesoral, constat că, oricât s-au străduit, nu au avut niciun pic de... umor. Oare, analfabetismul funcțional este un atribut specific elevilor?!”, a spus Cătălin Osiceanu pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te