Potrivit proiectului de Ordin al Ministerului Educatiei, se propune ca "la repartizarea computerizată din prima etapă de admitere participă numai elevii care au susținut evaluarea națională… După repartizarea candidaților mentionați la alin. (12), se repartizează absolvenții clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională și cărora nu li se poate calcula media de admitere conform punctului I al anexei nr. 2 la prezentul ordin".
Citește proiectul de ordin al Ministerului Educației AICI.
Astfel, elevii pot fi repartizati la liceu chiar daca nu au media 5 la Evaluarea Națională, cum prevedea un ordin al fostului ministru PSD Daniel Breaz. Elevii trebuie să fi susținut probele.
Citește și: Companiile răspund dorinței PSD de a le trimite angajați cu forța
Un profesor ne-a explicat, sub anonimat, modul în care decizia guvernului Dăncilă are un efect negativ asupra dezvoltării copilului.
„În România, școala este obligatorie până în clasa a X-a. Copiii vor alege aceste școli profesionale în funcție de aria geografică. Va fi, de fapt, alegerea părinților care își vor trimite copiii să facă practică la o școală profesională din apropiere sau dacă aceasta le este mai cunoscută.
La 14 ani, copilul nu este pregătit să opteze pentru o meserie. Înainte de Revoluție, în fiecare an de gimnaziu copilul participa la ore de atelier, de lucru manual, traforaj și se familiariza cu o parte din meseriile pe care le-ar fi putut alege la finalul clasei a VIII-a.
Pe de altă parte, obligativitatea de a merge la o școală profesională dacă nu au luat nota cinci la Evaluarea națională le induce ideea că sunt puși să facă o meserie pentru că sunt proști.”