OFICIAL Cei 45 de studenți de la Drept prinși copiind au fost exmatriculați

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.03.2021 - 14:51
Marian Preda, rectorul Universității din București, a anunțat exmatricularea celor 45 de studenți de la Drept

Universitatea București a decis să-i exmatriculeze pe cei 45 de studenți care au fraudat mai multe examene din sesiunea de iarnă.

SHARE

Propunerea de exmatriculare a celor 45 de studenți din anul I care au fraudat mai multe examene din sesiunea de iarnă a fost făcută de către Consiliului Facultății de Drept de cadrul Universității București.

Citește și: Conducerea Facultăţii de Drept propune exmatricularea a 45 de studenţi. Au copiat la examene

„Am analizat cu mare atenție propunerea de exmatriculare, am discutat-o cu colegii mei prorectori și cu conducerea Facultății de Drept. Am citit memoriul studenților și am ascultat pe cei doi dintre ei care au cerut să vorbească cu mine. 

Dovezile arată fără nici un dubiu că studenții în cauză au încălcat în mod evident și repetat, la mai multe examene din sesiune, regulamentele facultății și ale universității. 

Avem și mărturii ale studenților care au recunoscut că au fraudat examenul”, a declarat prof.univ.dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.

Citește și: „Copiștii” de la Drept, dați afară pe regulamentul Facultății, deși USR Tineret invocă „execuții”

Rectorul a insistat și pe aspectul moral al incidentului, având în vedere că cei care au fraudat examenele ar fi ajuns viitori magistrați și juriști.

„Prin urmare, validez propunerea de exmatriculare ca urmare a fraudei constatate cu o largă majoritate de Consiliul Facultății de Drept.

Consiliul a aplicat regulamentul actual care prevede că pentru fraudarea examenelor nu există decât o singură sancțiune, exmatricularea”, a explicat Marian Preda.

Cei 45 de studenți au copiat pe Whatsapp

Facultatea de Drept a anunțat că studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari.

Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021. 

„În ședința Consiliului facultății din data de 25 februarie 2021 au fost discutate sesizările, s-au examinat probele și au fost ascultați toți studenții care au dorit să își exprime punctul de vedere cu privire la acuzațiile care li se aduc. În urma acestei ședințe, în cursul zilei de astăzi - 26 februarie 2021- membrii Consiliului și-au exprimat opțiunea cu privire la propunerea de exmatriculare, propunere adoptată cu o largă majoritate”, se arată într-un comunicat al Consiliului Facultății de Drept.

45 de studenți exmatriculați, apărați și înjurați de opinia publică 

Copiatul la Facultatea de Drept din București se pedepsește conform „Regulamentului privind activitatea studenților”, un document oficial pe care studenții prinși că au copiat îl știau.

Într-o postare pe pe care ulterior a șters-o, USR Tineret a apreciat că măsura și reacția publică au fost prea dure.

Citește și: Directorul onorific al Centrului de Integritate al UB, despre frauda de la Drept: Este șocant

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene.

Credem cu tărie că rolul justiției este acela de a reabilita și de a reforma indivizii pentru a-i aduce pe calea unui comportament prosocial, și nicidecum pedepsirea cu Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. Un stat european modern nu poate exista decât cu un braț al legii aplecat spre reformă, reabilitare și prevenție. Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii. duritate de dragul imaginii publice. Sau de dragul ascunderii mizeriei sub preș”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te