O mamă a terminat medicina în acelaşi timp cu fiul. Poveştile de succes ale studenților UMF Iași

DE Alin Crișan | Actualizat: 31.07.2023 - 21:45
Studenți UMF Iași, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Ziarul de Iași

Peste 1.500 de tineri au rostit la finele săptămânii trecute Jurământul lui Hipocrate, în faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF).

SHARE

Dar câţiva dintre aceşti tineri s-au remarcat aparte: şefii de promoţie, cei mai buni din anii lor, care au avut cele mai bune rezultate nu doar la examene, ci şi la activităţile practice şi clinice. Universitatea i-a rugat pe fiecare dintre aceştia să trimită câteva cuvinte în care să exprime ce a însemnat pentru ei experienţa studenţiei.

O mamă a terminat medicina în acelaşi timp cu fiul. Poveştile de succes ale studenților UMF Iași

Alina-Mihaela Stoleriu, care a fost prima din an la Bioinginerie, a explicat că a alternat, la momentul admiterii, între dorinţa de a ajuta oameni şi pasiunea pentru ştiinţele exacte. Când a studiat oferta UMF, a văzut că la Bioinginerie le poate face pe ambele, aşa că s-a înscris aici.

„Pe atunci, nici nu îmi imaginam cât de complex este domeniul bioingineriei şi nici câte oportunităţi îmi oferă, dar ştiam sigur că nu voi regreta că l-am ales.

Pe parcursul celor patru ani de studenţie, am cunoscut oameni minunaţi care mi-au devenit prieteni buni, am cunoscut profesori de la care am învăţat că pasiunea şi devotamentul sunt cheia succesului şi am trăit intens emoţiile sesiunii. Îmi voi aduce aminte cu zâmbetul pe buze cum îmi tremura mâna la examenul de Biologie celulară, examen de care cred că toţi ne temeam în anul I”, a spus Alina-Mihaela Stoleriu.

Un caz aparte îl reprezintă Loredana Budeş, care a fost şef de promoţie la Asistenţă de profilaxie stomatologică, de la Facultatea de Medicină Dentară. Aceasta a terminat facultatea la peste 50 de ani, ca şef de promoţie, şi spune că a făcut-o pentru a putea lucra alături de soţul ei, medic stomatolog.

„Acum 4 ani apăruse un zvon că o nouă secţie se va înfiinţa la UMF Iaşi, secţia de Asistenţă de profilaxie stomatologică. Soţul meu fiind medic stomatolog mi-a explicat în ce ar consta şi direcţia de dezvoltare în viitor a acestei specializări înspre profesia de igienist dentar. Informându-mă asupra acestei meserii, mi-am dat seama că e ceva ce mi-ar plăcea să fac, mai ales că îmi oferă posibilitatea să fac echipă medicală cu soţul meu în cabinetul de medicină stomatologică. Acum trei ani, când zvonul a devenit realitate şi secţia s-a înfiinţat cu adevărat alegerea UMF Iaşi a fost naturală, eu locuind în Iaşi”, a explicat Loredana.

Femeia a absolvit în trecut Biochimia şi povestea ei devine şi mai interesantă: a fost studentă în acelaşi timp la UMF cu fiul ei, care e a fost înscris la Medicină Generală.

Prin pandemie, Erasmus şi şase ani grei

Majoritatea şefilor de promoţie se declară marcaţi de faptul că au terminat facultatea în perioada pandemiei, şi spun că experienţa lor în studenţie a fost puternic marcată de măsurile cu caracter profilactic luate în special în spitale. Însă sunt unii care descriu că, indiferent de aceste condiţii, asta au dorit dintotdeauna să facă.

Ana-Maria-Cecilia Păuleţ, şefa promoţiei Medicină, spune că a luat în considerare medicina în clasa a VII-a, în urma orelor de biologie umană. A fost intrigată de faptul că fiecare celulă din complexul corp uman are un rol bine stabilit.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te