Ministru confirmat la Educație. Iohannis i-a mai dat o șansă Ecaterinei Andronescu

DE Alexandru Pop | 16.11.2018 - 14:15
Inquam Photo

Ecaterina Andronescu își începe al patrulea mandat de ministru al Educației „în cel mai prost guvern PSD”, după cum îl caracteriza în urmă cu trei luni.

SHARE

Președintele Klus Iohannis a semnat decretul de numire, desi la mijlocul săptămânii declarase că se mai gândește. Primul mandat al Ecaterinei ANdronescu a durat doi ani și jumătate (28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003), iar în total a condus Ministerul Educației timp de 4 ani. 

În luna august a acestui an, Andronescu a cerut demisia liderului PSD, Liviu Dragnea și a  declarat că guvernul Dăncilă este cel mai prost din istoria PSD. Liviu Dragnea „a cumpărat-o” pe Andronescu cu postul de ministru luându-și înapoi jignirile la adresa conducerii PSD. 

„Am fost de trei ori ministru al Educației. Drama mea a fost că, într-un caz, am rămas ministru doar șase luni, iar în alt caz, numai nouă luni. Dacă este vorba despre un proiect serios, aplicat, cu tot dragul mă voi ocupa de el! Altminteri, să știți că nu mă dau în bărci să-mi pun pălărie de ministru!“, a declarat Ecaterina Andronescu după ce postul de ministru al Educației a rămas vacant. 

În mandatul său de ministru din guvernul Adrian Năstase, procentul elevilor care luau bacalaureatul a ajuns la 86%.  După introducerea camerelor, cifra s-a prăbușit la 40-45%. În 2011, a jucat cartea private, private, propunând ca elevii să poată intra în instituțiile de învățământ superior fără bacalaureat. Doi ani mai târziu, a șocat lumea universitară anunțând că vrea introducerea examenului de admitere la facultate, idee abandonată. A alimentat fabricile de diplome atunci când, în 2001, a dat posibilitatea facultăților private să nu mai ceară autorizație pentru formele de învățământ de la distanță și fără frecvență dacă erau deja autorizate pentru aceeași specializare, dar în forma la zi. 

Citește și Zece motive pentru care Andronescu este toxică pentru Educație

După ce Legea Educației din 2011 depolitizase sistemul de învățământ,
 Andronescu a dat, în 2012, o ordonanță prin care profesorii universitari puteau să fie rectori și după pensionare, rectorii puteau fi și parlamentari și puteau avea funcții de conducere în partide politice.

Exemplele pot continua, dar mai importante sunt cifrele care arată că jumătate dintre elevi nu ajung să dea bacalaureatul, 40% din populație e formată din analfabeți funcționali, în școli există un calculator la 12 elevi, iar 2.500 de școli au toaleta în curte.

Pentru toate aceste „succesuri“, doamna Andronescu a primit încă un mandat de ministru al Educației. Patru ani au fost prea puțin


Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -