Merkel și Macron își joacă viitorul pe băncile școlii. Ce măsuri de siguranță au luat pentru elevi

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.05.2020 - 15:52

Oamenii de știință nu au ajuns la un acord unanim legat gradul de eficiență pe care  închiderea școlilor îl are asupra răspândirii coronavirus în comunitate. Germania vrea să deschidă, treptat, toate școlile.

SHARE

Franța deschid școlile de săptămâna viitoare, deși un sondaj arată că părinții se împotrivesc

Newsweek România a prezentat o analiză recentă apărută în revista The Lancet și care arăta că închiderea școlilor ar putea împiedica 2-4% din decesele de COVID, mult mai puțin decât în cazul aplicării altor măsuri de distanțare socială.

Țări precum Italia sau România au decis închiderea școilor până la toamnă.

Danemarca sau Suedia au școlile deschise la acest moment. În timp ce Franța ori Germania deschid școlile, în mod treptat, în luna mai pe fondul temerilor destul de apăsate venite din partea părinților.

Germania: Studenții la cursuri, elevii prin rotație

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a exprimat, ieri, în favoarea ridicării mai multor restricții impuse de pandemeia de coronavis. Sunt vizate restricțiile păstrate în educație și cele care privesc evenimentele sportive, scrie ediția în limba engleză a Deutsche Welle.

Potrivit unor surse care au participat la o reuniune a partidului condus Merkel, cancelarul a recunoscut dorința „de înțeles” a ridicării mai multor restricții și a spus că este în favoarea redeschiderii pas cu pas a școlilor și a creșelor, precum și a evenimentelor sportive mari și mici.

Merkel a spus că astfel de decizii trebuie luate la nivelul fiecarui land și că autoritățile trebuie să se asigure că noile măsuri pentru relaxarea restricțiilor nu vor declanșa un al doilea val de infecții cu COVID 19. Cancelarul a spus că ridicarea restricțiilor trebuie să țină seama și de rata de infectări cu noul coronavirus.

Conducerea landurilor germane au convenit să redeschidă școlile pentru studenții de la toate nivelurile. Cel mai probabil copiii vor merge la cursuri prin rotație au spus surse politice pentru Reuters.

Tinerii, principalii vectori de răspândire

Deschiderea cursurilor pentru studenți poate fi pusă în legătură cu un alt text apărut în Deutsche Welle care se întreabă dacă tinerii sunt cu adevărat de blamat pentru răspândirea virusului. Sursa citează un studiu recent care a sugerat că adolescenții cu vârste între 20 și 24 de ani sunt responsabili în principal pentru transmiterea coronavirusului.

Studiul a fost realizat de epidemiologii Edward Goldstein și Marc Lipsitch, care au folosit date de la Institutul Robert Koch (RKI) și a fost publicat în Eurosurveillance, o revistă despre boli infecțioase și epidemiologie.

Germania a stabilit o serie de măsuri de igienă și distanțare socială în școli fără precedent. The Guardian scrie că măsurile de igienă includ un regim strict de spălare a mâinilor și dezinfectări dese, distanțarea fizică și demarcarea locurilor de joacă în zone anumite pentru a se asigura că elevii nu interacționeză mai mult decât e necesar. Copiilor li se va atrage atenția în timpul orelor de curs să mențină distanțarea fizică.

Germania a eliminat temporar lecțiile de sport și muzică din programa de învățământ, deoarece sunt considerate a avea un risc prea mare pentru evetuala răspândire a virusului. Deocamdată, creșele vor rămâne închise, mai puțin pentru copiii ai căror părinți se află în prima linie a luptei împotriva COVID, cum ar fi medicii.

Franța: părinții privesc cu neîncredere deschiderea școlilor

Franța ar urma să deschidă, săptămâna viitoare, o parte din școli, deși recente sondaje arată că în jur de 60% dintre părinți se tem pentru copiii lor. Sunt vizați elevii pe care noi îi considerăm a fi la gimnaziu și care se vor întoarce la școală doar în regiunile unde cazurile de infecție cu coronavirus sunt foarte puține. Jocurile cu mingea sau cele care implică un contact sunt interzise, iar obiectele o dată folosite de un copil trebuie imediat dezinfectate. Clasele vor avea doar 15 elevi, iar pauzele se vor lua prin rotație pentru a nu avea, în același timp, mai mulți elevi în curtea școlii.

Celine Prier-Cheron, un reprezentant sindical și profesor la o școală primară din Eure-et-Loir, a declarat la televiziunea franceză: „Cum le explicăm copiilor că trebuie să ridice mâna pentru a lua un obiect și că trebuie să i se adreseze unui coleg respectând distanțarea socială?

Protocoalele de sănătate nu pot fi aplicate așa cum au fost emise, în special în grădinițe. Predarea se bazează pe manipularea obiectelor. Dacă trebuie să dezinfectăm obiectele de fiecare dată când un copil le-a gestionat, acest lucru va fi imposibil. ”

Boicotul părinților

Peste 300 de primari din regiunea Capitalei, inclusiv primarul parizian Anne Hidalgo, i-au cerut Macron într-o scrisoare deschisă să amâne redeschiderea școlilor primare programată pentru săptămâna viitoare.

Aceștia au denunțat un „calendar de nesusținut și nerealist” pentru îndeplinrea condițiilor sanitare și de securitate cerute de stat. Majoritatea copiilor francezi frecventează școlile publice, scrie AP.

Mulți părinți spun că nu își vor trimite copiii la școală, deoarece Franța este una dintre țările cele mai afectate de coronavirus din lume.

Primarul Parisului a dat, însă, asigurări că dacă școlile se vor deschide așa cum a cerut Ministerul Educației nu vor exista probleme sanitare sau de distanțare socială. Deocamdată, doar 15% dintre elevii din Paris ar urma să se întoarcă la clase în această primă fază.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te