Lista tuturor salariilor de bază pentru profesori, propuse de guvern: între 5.300 și 6.800 lei brut

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.06.2023 - 14:35
Salarii de bază pentru profesori, propuse de guvern - Foto: Facebook / FSLI

Noilea salarii de bază pentru profesori propuse de guvern au fost publicate pe site-ul Ministerului Muncii. Ordonanța de Urgență arată cum vor fi plătite cadrele didactice. O creștere de 50% se va face de la 1 ianuarie 2024.

SHARE

Ordonanța de Urgență privind salarizarea cadrelor didactice a apărut pe site-ul Ministerului Muncii în transparență decizională

Potrivit documentului, care poate fi găsit AICI, se prevede că:

Art.I

 La Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, Anexa I Cap.I lit.A se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta  ordonanță de urgență.

Salarii de bază pentru profesori propuse de guvern: între 5.300 și 6.800 lei brut

Art.II

La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri  fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022,  după alineatul (11) se introduc trei noi alineate, alin. (12) - (14) cu următorul cuprins:

Citește și: Când se încheie greva profesorilor. ”Dacă lucrurile merg bine, marți ar trebui să înceapă școala”

Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. I, Cap. I lit. A la aceeași lege se  stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

Având în vedere că noua lege a salarizării va avea la bază „principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”.

Citește și: Nicolae Ciucă va demisiona imediat după oprirea grevei profesorilor. Cine e favorit să fie interimar

Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform 
Legii educației nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1300 de lei fiecare.

Cum arată Ordonanța de Urgență

Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin.(1^1) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Anexele cu salariile profesorilor

 Sindicaliştii din educaţie au anunţat duminică, după discuţiile cu premierul Nicolae Ciucă, că luni, greva continuă.

Totuși, ei vor oferi un răspuns la oferta Guvernului luni la 10:00, după consultarea proiectului de majorare a salariilor. Dacă răspunsul din teriroriu va fi pozitiv, atunci greva va înceta.

Citește și: SURSE Greva profesorilor ar putea înceta mâine. Salariul unui debutant va ajunge la 4.000 lei net

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te