“Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Ordinul de ministru comun, educație-sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. Așadar, Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal”, a spus ministru Educației, Sorin Cîmpeanu
Citește și: De regulă, copiii aduc virusul în școală. Poate ajunge sistemul în colaps?
Liber la mărțișoare și flori, în școli. Cu tradiția nu te joci
„Elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie”, spusese anterior secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.
„Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion la europalibera.org.
El a explicat că „schimbul de obiecte personale” nu este permis în în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății și nu prevede excepții.
Ce prevede Ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății privind deschiderea școlilor:
Este interzis schimbul de obiecte personale;
– elevii nu vor consuma în comun alimente sau băuturi și nu vor schimba între ei obiecte de folosință personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.);
- sfătuiți-vă copilul să nu consume în comun alimente sau băuturi și să nu schimbe cu alți elevi obiectele de folosință personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.) Nu oferiți alimente sau băuturi întregii grupe/clase la aniversări sau cu alte ocazii.
- curățați/dezinfectați zilnic acasă obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse etc.);
În final, a rămas varinata anunțată de ministru. Sorin Cîmpanu se agață de faptul că mărțișoarele și florile nu ar fi „obiecte personale”, ca și cum acest aspect le-ar face mai puțin obiecte și, astfel, ar trasmite mai puțin virusul.
Citește și: Sunt școlile focare de răspândire a COVID? Trei măsuri pentru deschiderea cursurilor pe 8 februarie
Studiile care îl contrazic pe ministrul Cîmpeanu
ÎNTREBARE: Se pot transmite coronavirusurile prin atingerea unor suprafețe precum: banii, terminalele de card, mânere de uși, smartphone-uri, mânerele căruciorului de cumpărături, ambalaje sau genți?
RĂSPUNS: Coronavirusurile pot ajunge în general pe o suprafață prin intermediul unei persoane infectate care strănută sau tușește direct pe ele. Infectarea altei persoane pare posibilă dacă virusul este transmis la scurt timp de pe respectiva suprafață pe mucoasa nazală sau în ochi.
Pentru protecția împotriva transmiterii virusului, prin contaminarea suprafețelor, este important să respecți regulile generale de igienă de zi cu zi: spălarea mâinilor în mod regulat și ținerea mâinile departe de față… Testele arată că SARS-CoV2 poate rămâne infecțios până la 4 ore pe cupru, până la 24 de ore pe carton și până la 2-3 zile pe oțel inoxidabil și plastic în urma unei contaminări puternice”, arată Institutul German pentru evaluarea riscurilor.
Detalii AICI
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate, Princeton şi Universitatea din California au expus diferite materiale la virus în laborator. Au descoperit că acesta a rămas activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată: până la 24 de ore pe carton, până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil. De asemenea, virusul a rămas activ şi în aerosoli - ataşat de particule care rămân în aer până la trei ore.
Exercițiu de imaginație
Un elev vine cu flori la școlă pe un drum de jumătate de oră. Poate este răcit sau e frig afară. Îi curge nasul și mucusul ajunge pe cartonul în care este ambalat mărțișorul sau pe hârtia în care sunt florile. Are COVID, dar fără simptome așa cum e cazul multor copii.
Profesoara le primește, atinge suprafața infectată și, inconștient, duce mâna la ochi. Se infectează. Probabil, de aici, Ministerul Educației ar trebui să calculeze care este rata de transmitere a virusului în școală în cazul respectivului profesor.