UPDATE: Saga "patinuarului", la final
__________
Învățătorul Spiridon Andrieș a considerat că elevul a scris greșit un cuvânt, dar cel care a fost în eroare era, de fapt, chiar el, cadrul didactic.
Mama: „M-a invitat ironic să consult dicționarul"
4 martie 2019, postarea tatălui:
„Iași, 2019 - Colegiul Mihai Eminescu.
David a ajuns acasă și s-a dus direct la dex-ul cel mare și greu (nu ăla on-line), pe care-l răsfoim de multe ori, la partidele de Scrabble - m-a întrebat,
Tati, eu unde am greșit, nu înțeleg ?
Ce să-i răspund, domnule învățător, de la clasa a II-a B ?
Am încercat totuși să-mi lămuresc copilul, că trăim într-o țară în care ne dorim și luptăm zi de zi, „să apună pe vecie acest sUare întunecos cu tot cu patinUarele ce ne scufundă, încet încet, într-un neant"...
Lucrare de control corectată de un învățător de la o școală de elită/FOTO: Facebook.com
Ulterior, și sora ma mare a elevului a scris tot pe Facebook:
„Am fost astăzi «în vizită» la domnul învățător. I-am expus problema, iar dânsul m-a invitat ironic să consult dicționarul. Să râd sau să plâng? (...) Mă așteptam la o așa replică din partea dumnealui, așa că i-am arătat și fotografii din dicționar. Moment în care a început să se fâstâcească. Nu mi-a dat o explicație. Fie era momentul în care avea o revelație, fie mă credea pe mine «o cauză pierdută».
Și tatăl a revenit cu un comentariu:
„(...) am exemple de lucrări la matematică, unde David a rezolvat foarte bine exercițiile dar a luat notă proastă din cauza unei viruli sau că nu a făcut o literă perfectă...Uneori le dă lucrări în clasă și trebuie să le rezolve rapid...atunci te mai concentrezi la caligrafie? - sau vrei să rezolvi exercițiul cu bine.. Se poate numi pedagog... care le dă copiilor așa educație??"
În această dimineață, Ionel Tarnoveski nu a răspuns apelului telefonic și nici unui SMS.
N-a văzut un pleonasm
Până în această dimineață, postarea a avut sute de comentarii și aproape 2.000 de distribuiri. O parte dintre cei care au reacționat au cerut familiei să sesizeze conducerea școlii și Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Cei mai mulți și-au exprimat stupoarea asupra situației, nedumerirea asupra sublinierii substantivului „derdeluș" și a faptului că învățătorul nu a sesizat pleonasmul „cade jos". Iată exemple de comentarii:
Deparateanu Ana-maria: „Sunt cadru didactic si mi se pare imposibil de acceptat ca asemenea <colegi> sa ne distruga si putina incredere pe care o mai au parintii in noi. Cat de greu este sa accepti ca ai gresit? Nu ca ar fi ok ca a gresit d-nul invatator, dar macar sa isi asume responsabilitatea faptelor sale!!!"
Adina David: „Chiar ma uitam la propozitii si zic in gândul meu...ce naiba ori eu nu mai stiu gramatica???"
Georgian Mirea: „Ala trebuie sa isi piarda catedra ... eu nu as accepta ca o astfel de persoana sa imi educe copilul ..."
Alina Popa: „E cam de urlat. Nu de plâns. Un urlet de ăla de lup de haită. Înțelege toată lumea unde s-a ajuns."
„Și noi am pățit cu «traMvai» corectat în «traNvai»"
Alți părinți au găsit prilejul de a-și expune nemulțumirile față de sistemul de învățământ:
Ionela Popa: „Incep inca mai devreme. Fiica mea a venit acasa (cu bunica) de la gradi foarte suparata. A spus ca doamna educatoare i-a mototolit desenul si i l-a aruncat pe motiv ca nu a COLORAT BINE. De cand coloratul e catalogat ca fiind bun/gresit???"
Putz Mihaela: „copilul meu a fost lasat corigent in cl a 3 a la muzica,iar prietenului lui din aceeasi clasa la desen...deci...daca n ar fi de plans cred ca m as sparge de ras."
Adela Cetinturk: „Și noi am pățit cu "traMvai" corectat în "traNvai". Am râs de ne-am spart și de atunci copiii mei nu mai uită forma corectă. Acum vânăm împreună greșelile doamnei. :)"
Cristian Moldovan: „Din pacate azi am cantarit ghiozdanul copilului meu...9 kg clasa 2,nu asta ar fii marea problema..zic eu,ci faptul ca materia este absolut incredibil de grea pentru ei.....DIN PACATE VAD CA NIMENI NU SESIZEAZA ACEST ASPECT...PACAT"
Au existat și persoane care s-au îndoit de veridicitatea incidentului.
Perianu Gina: „nu cred ca acest caiet este corectat de un cadru didactic."
Colegiul și Inspectoratul Școlar fac verificări
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, profesor Sabina Manea, a declarat în această dimineață, pentru Newsweek România, că instituția pe care o reprezintă a primit o sesizare pe marginea acestui subiect și că, în acest moment, face verificări asupra veridicității evenimentelor.
Directoarea Colegiului Mihai Eminescu, profesor Gabriela Săndulescu, a afirmat că a auzit despre postare, dar nu a văzut-o. „Urmează să am o discuție cu domnul Andrieș. Suntem în faza de verificări printr-o procedură internă, să vedem ce este adevărat și ce nu este. Părinții nu au venit la noi să ne sesizeze. Este prima dată când ne confruntăm cu așa ceva. Despre domnul învățător vă pot spune că are o experință impresionantă", a afirmat Săndulescu.
Învățătorul elevului se numește Spiridon Andrieș, are gradul I și, în 2007, a fost coatuorul volumului „Limba şi literatura română: exerciţii formative şi probe de evaluare pentru clasa a III-a: curriculum extins" (Editura Optima, Iași). Andrieș nu a putut fi contactat.
„Este într-un corp de clădire închiriat, nu aici", a fost răspunsul de la secretariatul colegiului.
USLIP i-a luat apărarea învățătorului (vezi aici).
Citește și: Reacții neoficiale bizare