Ilegalitate la Academia Română. Șefii își țin declarațiile de avere sub parolă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.06.2019 - 16:06

Deși instituțiile publice din România sunt obligate să asigure accesul la declarațiile de avere direct pe siteul instituțiilor, regula nu este aplicată de Academia Română.  

SHARE

Potrivit legii, publicarea declarațiilor de avere este obligatorie. „Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei“, potrivit Legii 76 din 2010. Ghidul de completare al declarațiilor de avere și interese spune că persoanele responsabile „asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire”.

Academia Română are pe pagina sa de Internet o rubrică destinată accesării declarațiilor de avere. Acestea sunt afișate pe ani. În 2019 nu a depus nimeni declarație de avere, deși acest lucru ar fi trebuit să se realizeze până în 15 iunie. Nici pentru anul 2018 nu și-a depus toată lumea declarația de avere. A făcut-o actualul președinte al Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Doar că atunci când vrei să deschizi fișierul aferent, vei găsi o pagină cu mesajul.

Password required This document is password protected. Please enter a password”.  

Și un loc unde trebuie introdusă o parolă pentru a avea acces la declarația de avere a lui Ioan-Aurel Pop (vezi facsimil).Secretomania se aplică și celor care asigură Servicii administrative ale Academiei Române sau inspectorilor, dar și altor angajați.  

Să încurajăm netransparența

Această ilegalitate se continuă la Academia Română din mandatul de președinte a lui Ionel-Valentin Vlad. Academia Română mi-a precizat: „Declarațiile de avere și cele de interese ale persoanelor din conducerea Academiei Române se regăsesc în acces liber pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. Aceste declarații au fost încărcate și pe site-ul Academiei Române, sub parolă, ca urmare a adresei președintelui Academiei Române (anterior, Valentin Vlad n.noastră) către președintele Agenției Naționale de Integritate“.

Legea spune foarte clar: accesul la declarațiile de avere trebuie să se facă de pe siteul instituției în cauză.

Ioan-Aurel Pop a continuat pe această linie a lipsei de transparență. 

Academia lasă cercetătorii fără bani

Newsweek România a scris că Academia Română a rămas fără fonduri și a decis să taie banii cercetătorilor. În cadrul Academiei Română funcționează 51 institute de cercetare, 18 Centre de cercetare și 6 Fundații. Instituțiile de cercetare subordonate AR au drept obiect principal de studiu cercetări fundamentale din diverse ramuri ale cunoașterii ca de exemplu: Matematica, Fizica, Biologia, Chimia, Medicina, Științele Agricole, Știința Informației, Științele Economice, Istoria, Filosofia, Artele, Filologia, etc.  

Academia Română a expediat recent către toate aceste organisme subordinate Adresa nr 240/22.05.2019 prin care le înștiințează că AR nu are fonduri suficiente pentru plata salariilor în următoarele luni. Instituțiile din subordinea Academiei Române au fost înștiințate că se vor reduce salariile deoarece nu mai sunt fonduri.       

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te