Ioan Mang, a furat din mai multe articole
Primul ministru care a fost prins că a plagiat a fost Ioan Mang. Acesta a fost numit ministru al Educației în guvernul condus de Victor Ponta. El a copiat din mai multe articole fără să respecte regulile de citare. Am scris despre subiect AICI
Mang a fost nevoit să demisioneze după doar câteva zile.
În 2012, Consiliul Naţional de Etică (CNE) a stabilit că fostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, a plagiat în mai multe articole ştiinţifice, decizia urmând să fie făcută publică după ce va primi avizul Direcţiei Juridice din Ministerul Educaţiei. Hotărârea a fost luată după analizarea mai multor articole semnate de Mang pentru care s-au primit sesizări cu privire la posibile cazuri de plagiat.
La aproape un deceniu distanță și în lipsa unei decizii definitive, Ioan Mang continuă să fie la vârful politicii și este profesor la Universitatea din Oradea.
Citește și: 20.000 lei/lună pentru deputatul PSD, plagiator, Ioan Mang. În 2021, și-a luat Mercedes de 30.000 €
Ponta, premierul plagiator
Abia în iulie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul înaintat de fostul premier Victor Ponta în procesul împotriva Ministerului Educației. El contestat decizia CNATDCU care a stabilit că teza sa de doctorat este plagiată. După 8 ani de la acuzațiile de plagiat aduse de revista Nature, Ponta a rămas fără titlul de doctor.
Pe 19 iunie 2012, la puțin timp după ce a preluat funcția de premier, Victor Ponta era acuzat de revista Nature că a plagiat în teza sa de doctorat. Dovezile științifice și analizele aplicate care au dovedit că Ponta a comis un furt intelectual au fost ignorate de guvernul pe care îl conducea.
Consiliul Național de Etică a Universității București a recunoscut plagiatul, dar ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, a refuzat să pună în practică recomandarea instituției unde Ponta a primit titlul de doctor. Tot în 2012, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a recunoscut plagiatul. În timpul deliberărilor, un alt ministru al Educației, Liviu Pop, a dizolvat instituția.
Iordache a mers la Chișinău ca să fure
În ianuarie 2017, în timp ce conducea minsiterul Justiției am scris că Florin Ioradche a plagiat masiv în teza de doctorat pe care a susținut-o în Republica Moldova. Florin Iordache a copiat pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care MRU, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE.
Demnitarul nu preciza sursa și nu folosește niciodată ghilimele. Mai mult, un sfert din articolele trecute în bibliografie sunt scrise de el însuși, iar 10% sunt comunicate de presă și rapoarte.
Detalii AICI
În pofida evidențelor, CNATDCU a decis că UE și NATO au fost cele care au furat pasaje din teza de doctorat a lui Florin Iordache.
Citește și: CNATDCU susține că UE și ONU l-au plagiat pe Florin Iordache
Președintele CNATDCU Ioan Aurel-Pop a declarat pentru Newsweek România că lucrarea lui Iordache e un plagiat.
Citește și: Șeful CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, acuză fals în documentul prin care Florin Iordache scapă de plagiat
Corlățean și-a furat singur teza
Titus Corlăţean a devenit, în 2010, conferenţiar la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir cu un dosar ce conţine o carte copiată şi trei articole compilate.
Pentru a ocupa o astfel de poziţie, orice candidat trebuia să îndeplinească criterii ştiinţifice stabilite de Ministerul Educaţiei și să obţină un punctaj minim. Acest punctaj se realizează pe baza articolelor, cărţilor publicate şi a conferinţelor la care a participat.
Doar că, activitatea publicistică a lui Titus Corlățean nu îi permitea să strângă punctajul necesar pentru a deveni conferențiar. Pentru a putea îndeplini, totuși, acest criteriu, Corlățean și-a autoplagiat o carte și făcut rost de încă trei articole care sunt rodul unor compilații din texte mai vechi. Corlăţean a copiat o întreagă carte de 274 de pagini, cuvânt cu cuvânt, paragraf cu paragraf, grafic cu grafic (bold cu bold), dintr-o alta pe care a publicat-o un an mai devreme.
Citește și: Titus Corlățean a plagiat pentru a ajunge conferențiar
Bodog, verdict de plagiat de la propria universitate
Florian Bodog, fost ministru al Sănătății și actual senator PSD, are un verdict de plagiat de la universitatea unde și-a luat doctoratul. Cu toate acestea, continuă să predea la o universitate de stat, fiind plătit și din bani de la buget.
În iulie 2018, Universitatea de Vest din Timișoara a anunțat că fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a plagiat aproape o treime din teza de doctorat, încălcând standardele de calitate academice. Raportul experților de la Universitatea din Timișoara arătau că „în teza de doctorat analizată, există un procent de 20,73% similaritate cu alte surse ce nu sunt menționate conform practicilor academice (1.208 rânduri din cele 5.826 rânduri menționate ale tezei de doctorat analizate)“.
Citește și: Plagiatorul Florian Bodog: 1.750 € pentru activitatea didactică
Radu Stroe, decizie nedefinitivă
Tribunalul București a anulat diploma de doctor al Academiei Naționale de Informații a SRI a fostului ministru PNL de Interne, Radu Stroe. Decizia nu este însă definitivă.
Gabriel Oprea nu mai e doctor
Pe 26 iulie 2016, Comisia de experți din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat în cazul acestuia.
Florin Roman a început cel mai devreme
Jurnaliștii de la Libertatea au descoperit că ministrul Digitalizării a plagiat cel puțin 10 pagini din lucrarea sa de licență. „Cele 10 pagini din disertație primite la redacție chiar de la ministrul Roman, autorul lucrării masterat din 2012, sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu. Citeşte întreaga ştire: Ministrul Florin Roman a trimis ziarului 10 pagini din lucrarea de master, care sunt 100% copiate. Transformarea digitală a României, condusă de un plagiator”, potrivit Libertatea.